ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

пʼятницю, 13 квітня 2012 р.

Міні-ГЕС у Карпатах допоможуть вирішити проблеми з електропостачанням


foto
Генерація електроенергії на місці її споживання — найефективніший спосіб виробництва електроенергії. Окрім вирішення проблем з енергозабезпеченням, міні-ГЕС у горах — це й розвиток соціальної сфери, розбудова інфраструктури, це сплачені податки, це розвиток населених пунктів.
До Великодніх свят енергетики завершують важливий етап робіт з реконструкції електромереж 0,4-10 кВ, передбачений інвестиційною програмою ПАТ «Прикарпаттяобленерго» на 2012 рік.
Зокрема, відбулася перебудова мереж з використанням самоутримних ізольованих проводів: на місці старих аварійних опор  змонтовано нові повітряні лінії електропередавання в м. Болехів, с. Молодятин Коломийського РЕМ, с. Бережниця Верховинського РЕМ, с. Слобода Коломийського МРЕМ, с. Пороги Богородчанського р-ну та с. Яблуниця Яремчанського РЕМ. Таким чином ПАТ «Прикарпаттяобленерго» найбільше уваги приділяє оновленню електромереж у гірських районах Івано-Франківської області. Такі ж роботи з оновлення розподільчих електромереж енергетики проведуть у 2012 році у смт. Верховина, с. Брустури Косівського р-ну та в смт. Ворохта Яремчанської міськради. Також заплановано будівництво повітряної лінії 110 кВ Яворів-Ільціта реконструкцію підстанції 35/10 кВ «Верховина», що сприятиме розвитку територій гірського туристичного регіону. 

«Електропостачання споживачів у гірській місцевості пов’язано з певними об’єктивними труднощами, - пояснює вибір об’єктів реконструкції технічний директор ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник. - У першу чергу це технічні проблеми. У горах не будуються атомні чи теплові електростанції, тож виникає потреба у передачі електроенергії на значні відстані від місць генерації. При доставці потужності лініями електропередач втрачається якість електроенергії, знижується і надійність електропостачання. Крім того, обслуговувати електромережі в несприятливих умовах технічно складно. Енергетикам набагато важче діяти у випадках аварійних ситуацій». 

Ці проблеми загострюються на фоні постійного зростання споживання електроенергії у гірських районах та росту навантаження – як на побутові потреби споживачів, так і з розбудовою туристичного бізнесу. Наприклад, активно розвивається Верховинський район: тут ростуть нові туристичні об’єкти, розбудовується інфраструктура. У філію постійно звертаються нові споживачі, які хочуть приєднатися до мережі, люди хочуть якісного і надійного електропостачання. Однак через відсутність технічної можливості ПАТ «Прикарпаттяобленерго» змушене обмежувати підключення нових замовників до електромереж у цьому регіоні. 

«Згладити проблеми з енергодефіцитом, якістю та надійністю електропостачання може також генерація електроенергії на місці її споживання, - стверджує Олег Сеник. - Для гірського регіону виходом може стати будівництво на гірських річках міні-ГЕС. Генерація електроенергії на місці її споживання – найефективніший спосіб виробництва електроенергії. Окрім вирішення проблем з енергозабезпеченням, міні-ГЕС у горах – це розвиток соціальної сфери, розбудова інфраструктури, це сплачені податки, це розвиток населених пунктів». 

Енергетики знайомі з інформацією щодо перспектив та можливих наслідків масового спорудження міні-ГЕС на карпатських річках Івано-Франківської області. Однак вони переконані, що виконання усіх вимог до проектування та будівництва електростанцій та контроль з боку екологічних служб захистять від можливих помилок. Адже дотримання новітніх технологій спорудження міні-ГЕС не приводить до порушення русла, зниження рівня ґрунтових води чи природного характеру течії ріки, не має спостерігатися погіршення якості води після її проходження через систему труб та турбін; це не заважає міграції чи нересту риб. Навпаки, берегоукріплення та підйом рівня берегів, що здійснюються при зведенні міні-ГЕС, зупиняють різноманітні ерозійні і зсувні процеси уздовж схилів, що сприяє проходженню повеней без збитків для людей. 

ПАТ «Прикарпаттяобленерго» готове купувати електроенергію від альтернативних джерел енергії, у тому числі, міні-ГЕС, оскільки це сприятиме якіснішому енергозабезпеченню споживачів. Хоча на разі виробники електроенергії продають її в ДП «Енергоринок» - оптовому постачальнику електроенергії. Енергетики сподіваються, що розумний розвиток альтернативної «зеленої» енергетики піде на користь краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар