ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 15 травня 2012 р.

Екологи, туристи та гуцульські музики будуватимуть під Міністерством екології імпровізовану ГЕС

Екологи, туристи та гуцульські музики будуватимуть під Міністерством екології імпровізовану ГЕС

 

17 травня, о 11.00 біля Міністерства екології та природних ресурсів (вул.Урицького, 35) відбудеться акція проти побудови 550 малих ГЕС у Карпатах. Під час акції планується побудувати імпровізовану гідроелектростанцію прямо під стінами Мінприроди. 

 

Карпати - одне з останніх місць зі збереженою дикою природою в Україні, але над їхньою первісною красою нависла страшна загроза. Лише на Закарпатті планується побудова 330 ГЕС, ще до двох сотень планується розбудувати на Івано-Франківщині та в Чернівецькій області. Проектовані ГЕС належать до дериваційного типу - тобто на річці будується гребля, від якої на кілька сот метрів або кілометрів річка тягнеться в трубі. Загнати в трубу, зокрема, мають майже весь Черемош - на ньому є плани побудови понад 60-ти ГЕС. 

 

Чим це все загрожує? Повною втратою тієї гірської краси, яка приваблює в гори тисячі туристів з усієї Європи. Замість блакитних ліній гірських потоків ми будемо милуватися лише трубами. Це ставить хрест на екотуризмові в Карпатах та на рафтингу - зокрема. Це ставить хрест на існуванні численних річкових видів риб, що охороняються Червоною книгою. Крім того, будівництво ГЕСів є порушенням Європейської ландшафтної конвенції та Карпатської конвенції, звіти про виконання яких досі не оприлюднений Міністерством.

 

Місцеве населення гірських районів рішуче виступає проти будівництва ГЕС на гірських річках. Екс-міністр екології та природних ресурсів Злочевський підтримав учасників громадської кампанії проти малих ГЕС у Карпатах, проте після того як він перестав бути міністром, вся активність Мінприрди в боротьбі з навалою ГЕСів припинилась, екоінспекція тільки спостерігає за знищенням ландшафтів та популяцій червонокнижних рослин і тварин, порушень Водного кодексу. Тому нове керівництво Мінприроди, на думку учасників акції, разом з горянами, екологіами і туристами повинне завершити розпочате і врятувати Карпати від навали ГЕСів. Окрім того, мають бути переглянуті позитивні висновки екоекспертизи, оскільки вже очевидними стали їх помилки та невідповідності екологічному законодавству; на державному рівні необхідне відновлення статусу держекоекспертизи.

 

Більше інформації про малі ГЕС в Карпатах - http://pryroda.in.ua/miniges/

 

 

Контакти:

Петро Тєстов

095 255 33 22 , interfan.ua@gmail.com

 

Андрій Плига

093 349 52 81, lesnik13@bigmir.net

Немає коментарів:

Дописати коментар