ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 6 серпня 2013 р.

Міні-ГЕС і видобуток гравію знищують форель, харіуса і лосося в закарпатських річках (ФОТО)

Річкова форель, харіус, дунайський лосось. Ще років 15-ть тому таку рибу - кілограмами ловили в карпатських річках. Тепер її практично не залишилося. Хіба що в байках рибалок. Вчені - намагаються відновити популяцію аборигенних видів: вирощують мальків, зариблюють річки. Але будівництво в Карапт все нових міні-ГЕС і масовий видобуток гравію - зводять всі зусилля нанівець.

Міні-ГЕС і видобуток гравію знищують форель, харіуса і лосося в закарпатських річках (ФОТО) Дмитро Продан, рибалка:
- Наживка має бути місцева. Місцевий червяк. Ручейник. Ця риба тільки клює на то, що вона привикла їсти в природі. Секрета більш ніякого нема, треба просто уважно дивитися і як тільки риба клюне, моментально її підсікати.
У тиші і спокої, на свіжому повітрі. З ранніх років Дмитро рибалить високо в горах. Швидка течія, крижана вода, насичена киснем - такі умови ідеальні для риби. Яка тільки не попадалася на його вудку - і форель, і дунайський лосось, і харіус. Ловили - відрами. Зараз - якщо парочку зловить - вже добре.
Дмитро Продан, рибалка:
- Інколи клює. Менше клює як колись. Риби було набагато більше. Ось вона форелька. Це форелька наша, абориген, червоні цяточки бачте.
Форель струмкова, дика. Поки що не занесена до Червоної книги. Але як і дунайський лосось, харіус - на межі зникнення, - розповідає Антоніна Мрук. Більше 10 років вона вивчає популяцію лососевих. Каже, риби в гірських річках катастрофічно мало. Люди самі її знищують. Вибирають з річки гравій для будівництва - руйнують нерестовища і позбавляють її їжі.
Анотоніна Мрук, завідуюча лабораторією лососеводства і зникаючих видів риб інституту рибного господарства НАН України:
- Піднімаючи кожен камінець ви бачите тут живий орагнізм, бентосний організм. Ми бачим тільки самий крупний екземпляр, а скільки їх мікроскопічних. І це все пожива для риби. Коли вибирається гравій це все знищується. Дунайський лосось - це риба тільки даного басейну. Прадід усіх лососів.
Зникають і річки. На них будують міні-ГЕС - русло забивається в трубу. А ще - сплавляють ліс, вбиваючи все живе. Учені в лабораторіях намагаються штучно відновити популяцію рідкісних видів. Відгодовують самок, ось так отримують ікру і далі в інкубаторах вирощують мальків. Праця кропітка.
У моїх руках мальки струмкової форелі. Рідкісний аборигенний вид. Рибкам трохи більше року, тепер їх можна випускати в гірський струмок. Щоб зрости до 20 сантиметрів - знадобитися роки два.
Але як би не старалася сама природа і вчені - спрогнозувати результат складно.
Василь Іванович, директор закарпатської науково-дослідної станції відновлення зникаючих видів риб:
- Якщо не вживати якихось заходів радикальних - ми дуже швидко констатуємо факт шо риби практично немає.
Якщо залишиться - то райдужна форель. Її вирощують у штучних водоймах. На продаж.
- Вона тільки бачить людину знає що її будуть кормити. Оце самочка, її вік десь 6 років. Скільки вона може ікринок відкладати? 
- Ікри десь грам 400 плідної такої хорошої. 

За смаком райдужна лише трохи відрізняється від дикої струмкової. Зате тут можна порибалити в задоволення.
На жаль, так легко форель ловиться тільки в спеціальних ставках.
http://zakarpattya.net.ua/News/113031-Mini-HES-i-vydobutok-hraviiu-znyshchuiut-forel-khariusa-i-lososia-v-zakarpatskykh-richkakh-FOTO (ВІДЕО)

Немає коментарів:

Дописати коментар