ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 24 квітня 2014 р.

Незаконне будівництво міні-ГЕС на Хустщині триває (ФОТО)

Будівельники абсолютно ігнорують звернення громади

Незаконне будівництво міні-ГЕС на Хустщині триває (ФОТО) У селі Нижній Бистрий Хустського району почалось будівництво міні-ГЕС. Будівництво проводилось і проводиться в період нересту, на що рибалки неодноразово скаржилися в різні органи, але їх ніхто так і не почув. Техніка, яка працює в руслі ріки, крім того, що мутить воду, добавляє  в неї дизель та масло, через що в одній з найчистіших річок плавають масляні плями. Це викликає і занепокоєння місцевої громади.
Щоб пересвідчитись у порушеннях, я разом з колегами з Народної ради відвідав це будівництво, але нас не допустили і заявили, що у них наявні всі дозвільні документи.
Дізнались ми і те, що тут буде збудована гребля висотою 4 метри, яка буде перекривати русло річки і накопичувати воду.
На території будівництва відсутній стенд з інформацією про будівництво. Повідомили нас, що проводилось громадське обговорення цього проекту з жителями селища, але ніхто про це обговорення з журналістів, громадськості району та інших жителів селищ, які знаходяться нижче селища Нижній Бистрий, повідомлений не був.
Ми всі стурбовані таким будівництвом, об’єми цих споруд змінять екосистему річки, під загрозою опиниться риба, яка приходить на нерест.
Ніхто з очільників району та міста, працівників екологічних служб не турбує, що таке накопичення води сильно зменшить рівень води. Річки з кожним роком дедалі більше міліє, а в літній період взагалі місцями пересихає, від цього падає рівень води в колодязях жителів сіл, розміщених нижче по руслу. Літній купальний сезон на річці взагалі стане неможливим. Під загрозою опиниться водопостачання міста Хуст, водозабір якого розміщений на річці Ріка, і з якого постачається близько 70% питної води населенню.
Ніхто не досліджував, яку загрозу може нести це будівництво і які наслідки та витрати можливо будуть для населення. Розповідають, що будівництво ГЕС проводиться через наших політиків, які ніколи не думали про українців, тільки думали, як збагатитись.
Подальше ігнорування думки громадськості та відсутність інформації про наслідки будівництва приведуть до блокування цього будівництва і доскональної перевірки та обговорення з громадою міста Хуст та району можливості будівництва міні-ГЕС та її екологічних наслідків.
Інормація та фото Келемен Романа
 

http://zakarpattya.net.ua/News/123068-Nezakonne-budivnytstvo-mini-HES-na-KHustshchyni-tryvaie-FOTO

Немає коментарів:

Дописати коментар