ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 15 липня 2014 р.

Чи потрібна Білій Церкві ГЕС на Росі?

Питання прийдешнього будівництва ГЕС на Росі (с.Глибічка) досить набридло, оскільки воно мусується не один рік на різних рівнях: на сесіях міської ради, засіданнях міськвиконкому, хвилює громадськість. Нещодавно це питання випливло на 60-ій сесії та на зібранні громадськості за ініціативи міського голови Василя Савчука. Одне слово, питання будівництва міні-гідроелектростанції так «дістало» міського голову, що на останній сесії, коли до зали увірвалися мітингуючі з цього питання, він пообіцяв їм влаштувати зустріч з керівництвом «Гідро-Інвест», яке і переймається питаннями будівництва ГЕС. І зустріч таки відбулася. Певна річ, задля вичерпного пояснення: ГЕС безпечна для Білої Церкви.

На початку зустрічі міський голова Василь Савчук розповів про так звану історію намірів будівництва ГЕС, яка сягає у десятиріччя. Ще тоді колишнє керівництво КП «Білоцерківводоканалу» побоювалося ГЕС, оскільки через велике споживання містом води із Росі, новоспечена гідростанція могла створити проблему з водопостачання. Ну, а зараз, коли через спад виробництва на промислових підприємствах-гігантах споживання води значно зменшилося, ГЕС шкоди місту не спричинятиме. Тобто, нинішня потужність русла Росі дозволить без ущербу для міста виробляти ГЕС заплановану проектом 1 МВт.

Директор «Гідро-Інвест» Сергій Ільїн дохідливо всім розповів про сам проект будівництва гідростанції. Він наголосив на тому, що будівництво проводитиметься в рамках розвитку в Україні альтернативних джерел енергії. Проект ГЕС пройшов всі відповідні державні експертизи.

Сама станція буде не тільки міні за потужністю, а й за розмірами: 16 на 17 метрів і з висотою – 2 метри. Вона займатиме площу у 25 соток. За технічним оснащенням ГЕС не поступатиметься новим європейським зразкам. Тобто, вона матиме комп’ютерне управління, матиме імпортне обладнання. Цікаво, що працюватимуть на ГЕС тільки 5 штатних працівників.

Стосовно безпеки міста. Міський голова та директор «Гідро-Інвест» запевняли присутніх у тому, що гідроелектростанція не порушить водопостачання міста і не вплине на русло Росі. І як вагомий аргумент: ГЕС будуватиметься за 4 кілометри нижче по руслу від забору води для Білої Церкви.

У виступі Сергій Ільїн наголосив, що вироблений станцією струм також надходитиме і на потреби Заріччя. (Сьогодні цей мікрорайон потерпає від перепаду струму) та для потреб водозабірної станції, аби насоси працювали безперебійно.

Треба зазначити, що не всі присутні пройнялися цими доводами на користь будівництва ГЕС. Приміром, депутат міської ради Валерій Ямковий як і раніше стояв на своєму: русло Росі не таке й уже потужне, аби воно перепинялося для роботи ГЕС. Судячи з настроїв у залі, цю думку розділяли й інші присутні. Схоже, боротьба за русло Росі ще не припинилася.
http://bila-cerkva.osp-ua.info/idxnews-86974.html

Немає коментарів:

Дописати коментар