ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 17 лютого 2015 р.

Еколог Павло Тєстов: Міні-ГЕС на Черемоші в Косівському районі проштовхують колишні регіонали

Еколог Павло Тєстов розповів про тиск і погрози, якими колишні регіонали з Косівського району намагаються досягти згоди громад на будівництво міні-ГЕС на Черемоші.
9 лютого на громадських слуханнях у селі Розтоки Косівського району ініціаторам будівництва міні-ГЕС вдалося добитися згоди громади. Селянам обіцяли безперебійну електрику і роботу, натомість активісти, що виступали проти будівництва, повідомляли про тиск і погрози, пише Курс. Натомість громади прибережних сіл Чернівецької області учора виступили проти міні-ГЕС на Черемоші.
“Села Підзахаричі, Міжброди та Хорови на зборах громад вирішили, що малим ГЕС не місце на Черемоші!” – повідомив активіст-еколог Павло Тєстов.
За словами активіста, частину громади села забудовники вже встигли “простимулювати”, а до противників спробували звичні по Розтоках методи – залякування. Не допоміг забудовникам “експерт-еколог”, який представив багатосторінковий “експертний звіт” про те, що ГЕС в Розтоках абсолютно не шкідлива і дуже потрібна. Громада йому просто не повірила.
“Мій виступ так не сподобався представнику “інвестора” пану Василю Шкондеюку, що після озвучення суми, які вони витягнуть з держави по “зеленому тарифу”, я отримав в свій бік адресу відбірної російської лайки. Що зовсім не дивно – бо пан Шкондеюк регіонал, – пише Павло Тєстов. – Прямих погроз в свою адресу я ще не отримував, але погрози місцевим активістам цілком реальні. Знаючі люди з Косова кажуть, що це може виявитись не тільки словами… Будемо підключати органи правопорядку та просити проконтролювати це питання народних депутатів!”
На думку еколога, регіонали з усіх сил проштовхують корупційний проект з витягування з держави десятків мільйонів гривень, з техногенними та екологічними ризиками. І якщо влада буковинської Путильщини щось пробує робити, то Косівська РДА та райрада роблять вигляд, ніби ця проблема їх не стосується.
Міні-ГЕС на Черемоші поблизу села Розтоки Косівського району планує будувати ТОВ “Косівгідроенерго”.
Згідно з проектом, міні-ГЕС потужністю 3420 кВт вироблятиме 13,48 млн кВт на рік. Станція розташується на ділянці площею 0.06 га. Висота греблі складе 3,5 м.
Інвестори запевняють, що на довкілля міні-ГЕС не вплине жодним чином.
Засновниками ТОВ “Косівгідроенерго” є Володимир Дубей, Роман Артеменко і Юрій Ветряков. Фірма зареєстрована в Косові. Статутний капітал товариства – 2 млн грн.

http://vikna.if.ua/news/category/if/2015/02/16/30075/view

Немає коментарів:

Дописати коментар