ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 23 червня 2015 р.

На Буковині ГЕСівці продовують руйнувати стражденний заказник «Черемоський»

23 June 2015    

© kurs.if.uaEnlarge

 

У селі Сарата, що у Путильському районі Чернівецької області, знову руйнують природні багатства Буковини: компанія «Новосвіт» будує малу ГЕС . Як повідомляють місцеві мешканці, в село зайшла важка будівельна техніка. В селі Яблуниця до відправки готують «труну для Сарати» - величезні труби, у які буде пущено річку. Місцеві горяни б'ють на сполох і готуються до протидії. Загальна чисельність мешканців Сарати – півтора десятки. І їм потрібно знати, що вони – не одні.

Сарата – мала річка, що злиттям із Перкалабом утворює Білий Черемош. Входить до складу іхтіологічного заказника місцевого значення «Черемоський», що створений рішенням Чернівецької облради ще у 2001 році. Заказник охоплює річку Черемош з усіма притоками на території Чернівецької області.  Цей заказник через повне ігнорування його статусу владою Чернівецької області сьогодні вже претендує на звання найзлиденнішого. На території заказника планується побудувати близько десятка малих гіроелектростанцій, що означатиме фактичне знищення популяцій ціннних видів риб, для збереження яких заказник і створювався. На Білому Черемоші заказник практично перерізаний навпіл греблею Яблуницької ГЕС (ЗЕА «Нововсвіт», яка не має рибоходів і гребля якої не дозволяє забезпечити вільних прохід риби у Верхів'я Білого Черемоша). Щодо інших ГЕС, то їх не збудовано лише завдяки активним діям на захист річки горян, екологів і туристів.

 

 

© WWF-DCPEnlarge

 

Статус заказника «Черемоський» передбачає, що на його території з метою збереження унікальних видів риб забороняється проводити роботи, пов'язані з порушенням ґрунту. Заборонена будь-яка діяльність, яка може негативно вплинути на стан заповідного об'єкта, і діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положеннями про заказник. У рішенні про створення заказника йдеться про те, що заказник створений для збереження цінних видів іхтіофауни: форелі струмкової, марени, лосося дунайського. Марена карпатська і лосось дунайський занесені до Червоної книги України, форель струмкова – на порозі включення. Серед основних чинників, що призводять до зниженя чисельності і зникнення цих видів, Червона книга України називає зміни гідрологічного режиму і гідротехнічне будівництво. Тобто те, що зараз відбувається у Сараті.  

На цьому фоні злочинною виглядає бездіяльність органів обласної і місцевої влади. Про заказник вони чомусь не пам'ятають. Протизаконне будівництво «не помічають» ні у державній екологічній інспекції, ні у прокуратурі, ні в обласній, ні в районній адміністрації. У зв'язку з цим Дунайсько-Карпатська програма Всесвітнього фонду природи WWF в Україні звертається до Міністерства екології і природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Чернівецької обласної державної адміністрації, Путильської районної державної адміністрації, Прокуратури Чернівецької області з повідомленням про те, що будівництво малої ГЕС на р. Сарата, що входть до складу іхтіологічного заказника місцевого значення «Черемоський», порушує положення ст. 6, ст. 8, ст. 9, ст. 9-1, ст. 26  Закону України «Про природно-заповідний фонд України», і містить ознаки правоворушень, передбачених нормами статті 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (пункти а, в, е, ж), ст. 242 Кримінального кодексу України, ст. 87, ст. 90, ст. 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Звертаємося до зазначених відомств з вимогою проведення перевірки законності будівництва ГЕС на р. Сарата на території іхтіологічного заказника «Черемоський» і притягенення до відповідальності винних у правопорушеннях осіб, а також відновлення і неухильного дотримання режиму іхтіологічного заказника «Черемоський». 

© WWF-DCPEnlarge

ПОСИЛАННЯ ЗА ТЕМОЮ

 

http://wwf.panda.org/uk/news_ukr/wwf_news_ukr/?248414/Cheremosh-PA-is-under-destruction

 

Немає коментарів:

Дописати коментар