ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

понеділок, 28 серпня 2017 р.

Сьогодні суд в Ужгороді розгляне справу за позовом забудовників ГЕСів на Хустщині на розпорядження Москаля

Сьогодні, 28 серпня, о 12:00, в Закарпатському окружному адміністративному суді під головуванням судді Сергія Гаврилка відбудеться засідання по суті в справі за позовом ТОВ "Гідроресурс-Ріка" та "Ріка Енерго" і третя сторона на боці позивача - Хустська РДА до Закарпатської ОДА про скасування розпорядження голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля №370 від 20.07.2017 р. "Про скасування розпоряджень Хустської РДА" щодо спорудження міні-ГЕС на річці Ріка.

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Попереднього разу, 14 липня 2017 р., головуючий суддя С.Гаврилко вчергове відмовив забудовникам в забезпечені позовушляхом зупинення дії розпорядження Г.Москаля на час його оскарження в суді.

Представник цих 2 фірм-забудовників, асоційованих з екс-депутатом облради В.Трикуром, Зоя Темнохудова обгрунтовувала свою заяву начебто очевидною протиправністю розпорядження голови Закарпатської ОДА та вже отриманими збитками в розмірі 700 тис грн, витрачених на проектну документацію по мін-ГЕС.

"Таким чином, силами цих же забудовників шляхом незаконого рішення голови Хустського райсуду М.Довжанина в рамках забезпечення було зупинено дію розпорядження сільського голови Березова про визнання такими, що не відбулись псевдослухання 10 липня. Хоча ця очевидно незакона ухвала суду 1-ї інстанції і оскаржується наразі у Львові, але, відповідно з законом, вона діє до її скасування, а розпорядження голови села відповідно - ні. Зараз же "інвестори" намагаються зупинити розпорядження Г.Москаля, яким скасована підстава для проведення слухань на Хустщині, що унеможливлює затвердження документації по ГЕСах і почати будівництво. Тобто, якщо рішення буде зупинене хоча б на день, забудовники матимуть можливість одразу подавати до РДА проект на затвердження, який з великим ризиком може бути погоджений. Після чого "інвестори" зможуть одразу й безпрешкодно будувати міні-ГЕС, тоді як оскарження в судах таких дій може тривати на тлі будівництва роками", - вважає В.Грегор.

І нагадує, що минулого разу ні Закарпатська ОДА, ні Хустська РДА не з'явились до суду, подавши заяви про перенесення судового засідання начебто через перебування на лікарняному по хворобі їх керівників. Заяви було подано безпосередньо в день засідання: від ОДА заяву подав сам Г.Москаль, а від РДА - голова адміністрації Назарій Павлій. При цьому, водночас, Г.Москаль особисто клопотав до суду про перенсення розгляду клопотання позивачів  про забезпечення позову, оскільки бажав (!) особистобрати участь у його розгляді. Однак, не зміг - начебто за станом здоров'я. Аналогічно Назарію Павлію здоров'я не дозволило прибути у судове засідання, щоб особисто заперечити, чи то пак... підтримати клопотання про забезпечення.

Відтак розгляд даної резонансної справи обіцяє бути цікавим, оскільки вона вже одного разу викликала протести із перекриттям доріг на Хустщині, зокрема проГЕСівською позицією голови Хустської РДА. Тому активісти запрошують небайдужу громадськість та ЗМІ в понеділок, 28 серпня, за адресою: м.Ужгород, вул.Б.Хмельницького, 21 (2-й корпус окружного суду).

Закарпаття онлайн

28 серпня 2017р.

Теги: міні-ГЕСГеннадій МоскальНазарій Павлій

 

Немає коментарів:

Дописати коментар