ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

середу, 8 лютого 2012 р.

Прикриваючись міні-ГЕС, у Карпатах розгортається масштабний бізнес


Газета ZIK
Енергетична незалежність – понад усе. Напевно, саме такими міркуваннями керуються українські чиновники, активно просуваючи програми розбудови міні-гідроелектростанцій на гірських річках. Це міні-ГЕС потужністю до 500 кВт/год, які мали б забезпечити окремі населені пункти електроенергією. Натомість екологи кажуть, що користі з цього буде значно менше, ніж шкоди, адже масове будівництво міні-ГЕС у Карпатах зруйнує гірську екосистему.

Найближчим часом на Львівщині планують збудувати не менше восьми міні-ГЕС, на Франківщині – 60, на Закартатті – взагалі 330 (!). Розслідування ZIKу виявило, що говорити треба не лише про екологічну шкоду, а й про інвесторів, які будують ці об’єкти.

Шалена зацікавленість українських та іноземних бізнесменів у налагодженні безперебійного постачання електроенергії в гірських селах не може не викликати захоплення. Альтруїзм чистої води, якби не постанова уряду від 15.01.2009 «Про затвердження «зеленого» тарифу».

Цей тариф має стати стимулом для розвитку альтернативної енергетики. До 2030 року держава зобов’язалася купувати у «зелених» виробників їх енергію не за ринковою ціною, яка залежить від собівартості виробленої енергії, а суттєво дорожче. Тобто держава дотує в такий спосіб енергетиків від міні-ГЕС.

Сьогодні «зелений тариф» для міні-ГЕС становить 88,08 коп./кВт•год., для енергії з вітру – 128,46 коп./кВт•год, а для сонячної енергії – 528,52 коп./кВт•год. При цьому продають населенню її вже в середньому по 22,5 коп./кВт•год.

На Львівщині серед майбутніх енергетичних компаній найактивнішими виступають «Акванова Інвестмент», «Західні енергетичні транзити», ФОП Валерій Миронюк, «Енергоінвест Захід», «Енергоінвест». Деякі з них мають доволі цікаве «коріння». Як, для прикладу, ТзОВ «Акванова», засновниками якого, згідно з неофіційною електронною базою українських підприємств, є Тинний Владислав Францович та Тинний Ігор Владиславович. Останнього називають приятелем Дмитра Фірташа – співвласника компанії Centragas Holding AG, якій належить половина «РосУкренерго». Ігор Тинний був партнером по бізнесу і другого співвласника Centragas Holding AG Івана Фурсіна, який був учасником багатьох бізнес-проектів.

Повністю розслідування читайте у тижневику ZIK №5, який з’явиться у продажу 9 лютого.

Немає коментарів:

Дописати коментар