ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

понеділок, 13 лютого 2012 р.

§ TURTLE NEWS: [ENERGY] ЗаГЕСити все!..

Мар’яна Вербовська
фото: Мар’яна Вербовська
Через «відновлювальну енергетику» по-українськи можуть зникнути сотні гірських річок, унікальних краєвидів, риб і рослин

Нині на Західній Україні кипить робота над зведенням малих гідроелектростанцій. Незалежні екологи вже встигли охрестити цей план «екологічною загрозою №1, яка сколихне довкілля 2012 року». Загалом хочуть спорудити понад півтисячі об’єктів для отримання енергії з води. «Газета» дізнавалася, які наслідки це матиме для річок і мешканців берегів. 


Останні дні туристів

Мешканець Верховини, що на Івано-Франківщині, Іван Маківничук не вельми втішився, що невдовзі в сусідньому селі почнуть виробляти енергію. Станцію планують збудувати на річці Чорний Черемош. Пан Іван — власник зеленої садиби, куди з’їжджаються туристи посмакувати бринзою та сплавитися потоком. Якщо міні-ГЕС зведуть, річка зміліє, і приїжджих тут більше не побачать. 

— У селі Яблуниця вже працює ГЕС. У час, коли до труби забирають найбільшу кількість води, риба просто б’ється хвостом об дно. Місцеві хлопці збирали головачів і несли додому — тепер їм не треба вудочок, — каже І. Маківничук.

Чорний Черемош — одне з улюблених туристичних місць для сплавляння. Очевидці розповідають, що в травні біля річки стоїть міліціонер і жезлом зупиняє тих, хто пливе вниз. Робить це для того, щоб уникнути таранів і нещасних випадків. Мешканці згадують це із сумом, бо комічна оповідка про міліціонера, який розганяє «корки» на сплаві, може стати історією з минулого.

Сусідні села Дземброня та Бистрець (де будують кілька ГЕС) об’єднані однією сільською радою. Тож  дозвіл на оренду землі видає, точніше вже видав, один сільський голова. Якщо вірити підписаним документам, у селах мають з’явитися чотири міні-ГЕС. І якщо в селі остерігалися однієї, то фактично ніхто не сумнівається, що чотири станції поставлять хрест на швидкому потоці.

Громада каже «ні»

Бистрець, неділя, 29 січ­ня. На вулиці -25 градусів. У подвір’ї сільської ради зібралося близько ста людей, усього в селі мешкає приблизно 400. Попри тріскучий мороз, селяни збирають підписи за скасування договору про спорудження міні-станції. Ніхто з місцевих не хоче, щоб тут зводили ГЕС. Як розповів «Газеті» сільський голова Микола Хімчик, спочатку план інвесторів видавався казковим: вони мали збудувати міні-ГЕС, заплатити за оренду, гарантувати «безпеку» для річки. Щой­но такі споруди почали з’являтись як гриби після дощу в сусідніх селах, у Бистреці зрозуміли, що, крім плюсів, станція має аж надто багато мінусів...

— За оренду землі інвестор розплатився люстрами. Наразі не можу назвати точної суми, оскільки не маю документів. Договір видано на 49 років. На цій території інвестор планував збудувати чотири міні-ГЕС, але сесія райради вже заборонила зводити одну з них, — розповідає М. Хімчик.  

Один із двох інвесторів, які мають зводити станції, — ФОП «Миронюк». На громадські слухання він не приїхав — за словами сільського голови, пояснив свою відсутність терміновою операцією. На хвилі буму зведення гідроелектростанцій саме Миронюк має найамбітніші плани з використання альтернативних джерел енергії. Втім у громадських слуханнях участь узяв представник іншого інвестора, суб­орендатор ділянки в селі Бистрець Сергій Шабуня, директор «Бистрецької ГЕС». Пан Шабуня заперечує будь-який зв’язок із ФОП «Миронюк» і наголошує на тому, що плутати їх не слід. Натомість Валерій Миронюк у телефонній розмові з журналістом «Га­зети» розповів, що їх об’єднує декілька речей: Бистрецька ГЕС (читай — С. Шабуня) суборендує ділянку, яку орендує ФОП, а головне — підприємець має пропозицію до Бистрецької ГЕС щодо співпраці.

— Наші документи готові настільки, що можемо приїжджати та будувати. Станція автоматично регулюватиме очищення води, яка залишатиметься в річці, — щонайменше 75%, — запевнив селян Сергій Шабуня. 

Окрім того, директор розповів, що під час будівництва малої ГЕС монтуватимуть уживані труби. За словами місцевих мешканців, труби іржаві, а розмови про те, що в річці житимуть мікроорганізми та риба, просто недоречні. Саме тому присутні на громадських слуханнях одностайно проголосували за те, щоби скасувати договір про будівництво станції на території села. Таке голосування не має юридичної сили, але, за словами Анатолія Павелка, юриста ГО «Бюро екологічних розслідувань», якщо в селах проведуть офіційний референдум, під час якого більшість висловиться проти зведення ГЕС, інвестори просто змушені будуть піти. Тому нині фахівці готують усі необхідні документи для проведення плебісциту.

Там, де нас нема

Ярослав Ільчишин, аспірант кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, пояснює «Газеті», що існує кілька абсурдних моментів у спорудженні українських міні-ГЕС.

— Якщо порівнювати, скільки часу триває будівництво в Україні, а скільки, до прикладу, в Австрії, то різниця у 10-15 разів. У нас — два-три місяці, в Європі — кілька років, — зауважує Я. Ільчишин. — Річка формувалася впродовж кількох сотень років, а за кілька місяців може абсолютно змінитися. У документах Бистрецької ГЕС зазначено, що станція не впливатиме на стан води. Це — абсурд. Звісно, вона впливатиме на гідрологію.

За словами аспіранта, українські міні-ГЕС мають такі вузькі рибоходи, що риба не зможе ними проплисти. Постраждає лосось дунайський, що його занесено до Червоної книги, струмкова форель (кандидат на потрапляння до переліку зникаючих видів) і харіус європейський — цей вид не лише потрапив до Червоної книги України, його ще й визнали уразливим у всій Європі.

Цікаво, що це не перша спроба отримати енергію з води в нашій країні. Однак із розвитком теплової енергетики про малі ГЕС забули. Деякі станції законсервували, а більшість демонтували або занедбали. До 2000 років в Україні залишилося лише півтори сотні станцій, 75% із них списано, вони потребують повної заміни оснащення. Від решти малих ГЕС залишилися руїни. 

Наша держава є одним із найбільших у Європі споживачів електроенергії. Ми споживаємо вдвічі більше електроенергії на одиницю ВВП, аніж Німеччина. Тому, здавалося б, давно час рухатися в бік альтернативної енергії. 

Карт-бланш для інвесторів 

Навала охочих працювати з відновлювальною енергетикою розпочалася три роки тому. 2008-го ухвалили зміни до Закону України «Про електроенергетику» з визначенням «зеленого тарифу». Цей тариф — економічний механізм, спрямований на заохочення до видобування електроенергії з відновлювальних джерел. Згідно із законом, держава зобов’язується купити всю енергію, яку вироблятиме підприємець. Останньому залишається збудувати, працювати та заробляти до 2030 року. Саме доти діятиме тариф. 

Темпи будівництва ГЕС набрали обертів саме тепер тому, що підприємці повинні збудувати станції до 2014 року. Відтак коефіцієнт «зеленого тарифу» знизиться на 10%, відповідно, подешевшає їхній товар. Після 2019-го коефіцієнт зменшиться до 20%, а після 2024 року — на 30%. Що швидше збудують міні-ГЕС — то дорожче вдасться продати енергію. Нині сотні сіл буквально атакують інвестори, ладні пообіцяти будь-що, аби лише запустити гідроелектростанцію. Отже, економічною спокусою — «зеленим тарифом» — українська влада затягнула зашморг на довкіллі. Малі станції з видобутку енергії де-юре збільшать частину енергетичного пирога гідроенергетики, але де-факто зіпсують сотні карпатських краєвидів. А в підсумку державі доведеться рятувати села від наслідків діяльності міні-ГЕС.

Львів — Верховина — Бистрець — Львів

Ніхто не припинятиме будівництво

Розмова з Валерієм Миронюком,
підприємцем, який планує будувати щонайменше десять міні-гідроелектростанцій на Західній Україні

— Пане Валерію, під час громадських слухань у селі Бистрець мешканці проголосували проти зведення малих гідроелектростанцій у селі Дземброня. Чи припините будівництво?

— Виконано вже стільки роботи, що однозначно ніхто не припинятиме будів­ниц­тво. Коли міні-ГЕС зведуть, то громадяни побачать, що жодної шкоди від неї немає. Є тільки користь. Риба там житиме, води виста­чатиме. Тоді, думаю, мешканці заспокояться. Ініціативна група «Врятувати Черемош», яка з’явилася у «Фейсбуку», нібито хоче врятувати людей, але я читав їхні відгуки в інтернеті — це повний маразм. Немає жодних протипоказань, щоб я не брався за будівництво. Відсутня фахова критика. Чув нарікання на те, що зникне риба. В селі Білин Закарпатської області подібна станція працює близько шести років. Якщо поважний еколог заявляє, що не буде риби, то чому не проводять досліджень, які довели б це. У всьому світі поширена думка, що мала гідроенергетика найменше впливає на довкілля.

— Чому ви не взяли участі в громадських слуханнях у селі Бистрець?

— Був у Литві на операції. Свого часу відвідував це село, отримав усі документи та дозволи. Максимум, що мені могли закинути опоненти зі села: «Ви занадто юридично підковані!» Пояснював, що спорудження міні-ГЕС не впливатиме на кількість та якість води в річці. До речі, займаюся цим близько п’яти років, перш ніж почати будівництво, ретельно вивчав нюанси встановлення таких станцій. У всій Європі їх зводять без перешкод. В Італії близько 1500 станцій!

— У Вас є досвід зведення міні-ГЕС?

—  У селі Пробійна вже три роки працює моя станція. На неї не було жодних скарг. Планую звести ще близько десяти таких джерел енергії.

— Скільки коштує спорудження станції?

— Вважаю це комерційною інформацією. Можу назвати орієнтовну ціну по Україні: встановлення видобутку потужності 1 КВт у нашій країні коштує дві тисячі доларів. Усе будую за кошти, що їх заробив сам і моя родина.

— Яка вартість річної оренди ділянок у селах Бистрець і Дземброня?

— У селі Дземброня платимо 13400 гривень на рік, а в Бистреці — 19500 гривень. Окрім того, до мене як підприємця звернувся сільський голова із проханням купити люстри й інші речі для місцевого клубу. Як спонсор я це зробив. Чи не щотижня в селі виникають потреби, на які часто доводиться надавати кошти. 
Розмовляла Мар’яна Вербовська

http://www.gazeta.lviv.ua/economic/2012/02/09/1491

Немає коментарів:

Дописати коментар