ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

середу, 15 лютого 2012 р.

Хто хоче жити під греблею ГЕС

Жителів карпатських сіл просять дозволити збудувати над їх селами водосховища, які стануть смертельною загрозою для кожного, хто дасть згоду.

Наприкінці 2011 року Закарпатська обласна рада затвердила обласну схему розташування гідроелектростанцій. Розміщення 330 малих гідроелектростанцій (ГЕС) активно проштовхується керівництвом області і навіть в тексті самого рішення органам виконавчої влади та місцевого самоврядування дається однозначна вказівка внести локальні схеми розташування малих гідроелектростанцій до схем районного планування територій.

Вже сьогодні по  карпатських селах почалась хвиля громадських  слухань на яких горян агітують давати погодження на гідробудівництво біля  їхніх сіл, хоча деякі села вже зараз одноголосно висловились проти малих ГЕС.

У відповідь на наміри масштабного гідробудівництва у Карпатах громадські природоохоронні організації започаткували всеукраїнську кампанію на захист карпатської природи від масового спорудження малих ГЕС.

Днями до природоохоронців потрапила схема розміщення малих ГЕС у Закарпатті, що додається до згаданого вище рішення обласної ради. Карту можна завантажити прямо з сайту облради.

Щоб продемонструвати як виглядає майбутнє Закарпаття, згідно з планами гідробудівництва, я переніс карту з рішення обласної ради на космічні знімки Карпат. Результат не потребує коментарів. Як то кажуть краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Синім на карті зображено потенційні гребі, а червоним обведено села. Фото автора 

Схема передбачає не лише будівництво самих ГЕС, які занурять гірські річки в іржаві труби, про що раніше писалось на "Українській правді".

Жителям гірських районів буде найбільше цікаво дізнатись, що над їх головами заплановано спорудити декілька десятків потужних водосховищ. В той час коли щороку десятки гірських сіл потерпають від паводків, горянам пропонується дати особисту згоду на те, щоб високо в горах, кількома кілометрами над їхніми домівками були збудовані величезні греблі.

 

Що значитиме прорив такої греблі для жителя гірського села, здогадатись не складно. Разом з тим, сьогодні влада Закарпаття обставляє ситуацію таким чином, щоб кожен мешканець регіону особисто дав згоду на те, щоб жити під греблею.

Ось так виглядає дамба ГЕС в горах Швейцарії. Фото http://venividi.ru


15.02.2012
Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України, для УП.Життя



http://life.pravda.com.ua/columns/2012/02/15/95563/

Немає коментарів:

Дописати коментар