ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 5 квітня 2012 р.

Будівництво малих ГЕС у Карпатах мусять погодити фахівці, – Томенко


Будівництво малих ГЕС у Карпатах мусять погодити фахівці, – Томенко
Фото: Микола Томенко
Джерело: novyny.lviv.ua

Заступник голови ВРУ Микола Томенко звернувся до прем’єр-міністра Миколи Азарова з проханням прояснити позицію Кабміну щодо спорудження широкої мережі малих ГЕС на карпатських річках, та вказати заходи, які вживає уряд для мінімізації руйнівного впливу від спорудження та діяльності малих ГЕС на довкілля, інформує прес-служба М.Томенка.

М.Томенко, зокрема, зазначив, що «плани будівництва малих гідроелектростанцій в Карпатах лякають своїми масштабами». Він пояснив, що, наприклад, у Закарпатській області на виконання Програми комплексного використання водних ресурсів Закарпатської області планується збудувати 330 малих ГЕС, в Івано-Франківській, за різними даними, – до 150 міні-ГЕС, до двох десятків заплановано у Львівській та Чернівецькій областях.
На переконання заступника голови парламенту,  добрі наміри законодавця при встановленні «зеленого» тарифу виробникам відновлювальної електроенергії в українських реаліях обернулися лише економічним стимулом, в той час як охороною довкілля відверто нехтують.
Він нагадав, що, за словами фахівців та екологів, будівництво такої кількості малих ГЕС означатиме фактичну смерть більшості карпатських рік, знищення сплавного туризму та, загалом, руйнування екологічної та туристичної привабливості Карпат. М.Томенко відзначив, що «руйнівні результати діяльності введених в експлуатацію декількох малих ГЕС можна прослідкувати уже сьогодні». Так, він повідомив, що, наприклад, на річці Білий Черемош попри запевнення інвесторів при проектуванні, що ГЕС забиратиме не більше 20% річкового стоку, в трубу забрано всю воду повністю, у руслі залишилося лише каміння, а водоспад Гук, який був на ріці в цій ділянці, пересох.
М.Томенко повідомив, що на підставі його звернення уряд дав доручення профільним міністерства та керівникам Закарпатської та Івано-Франківської ОДА роз’яснити реальний стан справ з реалізацією програми комплексного використання водних ресурсів Карпатського регіону.
Підсумовуючи, М.Томенко наголосив, що «такі масштабні проекти, які, без сумніву, матимуть вплив на весь край, повинні реалізовуватися лише за умов погодження їх з громадськістю та фахівцями». Він також повідомив, що після отримання відповіді Кабінету міністрів планується провести експертне та громадське обговорення цього питання в парламенті.

Немає коментарів:

Дописати коментар