ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

середу, 13 лютого 2013 р.

Підприємство, що збудувало мініГЕС в Тур'я Поляні, запланувало ще дві і зазіхає на Тячівщину


Ужгородське приватне підприємство "Комерцконсалт", яке встановило малу гідроелектростанцію потужністю 1,094 МВт на околиці села Тур'я Поляна Перечинського району, має намір невдовзі взятися за гірські річки Лютянка та Бистриця сусідньої Великоберезнянщини.

Підприємство, що збудувало мініГЕС в Тур
Інформацію про ці об'єкти вартістю приблизно 20 млн. грн., детальний їх опис було оприлюднено ще у листопаді минулого року, а на початку лютого у Перечинській райдержадміністрації відбулося засідання містобудівної ради.
Обговорення питання погодження розробки документації майбутньої електростанції пройшло урежимі дискусії, його учасники звернулися з низкою запитань до представників фірми ПП "Комерцконсалт" (заступника директора Юрія Королишина, юрисконсульта Емілії Матоли) та проектанта інституту "Закарпатагропроект" Володимира Зозулича. Основний лейтмотив запитань - турбота про екологічну безпеку спорудження та експлуатації мініГЕС. Адже на початку мікрогесівського буму йшлося про наявність великогогідроресурсу і можливість спорудження на Закарпатті 330 невеликих електростанцій (на території Швейцарії, за твердженням фахівців, їх понад 400, у Пінічній Італії - понад 1500), але, як зазначив Юрій Королишин, підприємство вважає наразі реальною цифрою спорудження 20-ти мініГЕС і веде на намічених територіях технічну розробку.
Юрій Королишин конкретизував  план побудови "Комерцконсалтом" двох електростанцій на околиці села Чорноголова.
- Роботи вестимуться десь півтора року, - каже заступник директора підприємства. Намічено збудувати дві автономні мініГЕС потужністю 1 та 0,8 МВт (одину - на Бистриці, другу - на Лютянці), потужність котрих у ході експлуатації можна буде збільшувати. Труби для забору води для турбін будуть зариті в землю на глибину 3 метри. Натомість, будівельники обіцяють провести у ході прокладання металічних труб надійне берегоукріплення, відновити лісову дорогу Люта-Чорноголова, де колись проходила  вузькоколійка. Вироблений електрострум, кажуть вони, поповнить місцеву мережу, стабілізувавши напругу, котра інколи різко  коливається.
Втім, про всі подробиці обговорять на громадських слуханнях 14 березня нинішнього року, остаточно зважити всі "за" і "проти".
Директор підприємства Андрій Ганзел зізнався, що раніше намічені плани споруджувати більшу кількість станцій дещо відкориговані з багатьох причин, серед яких і часті зміни на законодавчому рівні. Отож тепер будуть введені дві Чорноголівські мініГЕС, а далі, каже він, будемо рухатися вперед шляхом розвитку та впровадження об'єктів відновлюваних джерел енергії, ретельно вивчаючи конкретні обставини на місцях. Найскоріше наступною буде Тячівщина.
За інформацією Експрес онлайн
http://zakarpattya.net.ua/News/106766-Pidpryiemstvo-shcho-zbuduvalo-miniHES-v-Turia-Poliani-zaplanuvalo-shche-dvi-i-zazikhaie-na-Tiachivshchynu

Немає коментарів:

Дописати коментар