ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 13 червня 2013 р.

Поширення малих ГЕС у Карпатах вже не зупинити

Схоже, що в області від малих ГЕС не відмовляться. У вівторок на Прикарпатті урочисто відкрили четверту гідроелектростанцію. Новий об"єкт запрацював у віддаленому селі Пробійнівка, що на Верховинщині.   Як відомо, проблема будівництва ГЕС у Карпатах набула свого розголосу після акцій протесту щодо зведення такого об"єкту біля селя Дземброня, що також на Верховинщині. Проти спорудження виступали не лише місцеві мешканці, а й громадські та екологічні активісти цілої України. Підстав для цього у них було чимало - побоювання щодо зневоднення території, зникнення місцевих видів фауни і флори. А ще – погіршення туристичної привабливості краю величезними трубами посеред русла гірської річки.

Тоді, зважаючи на резонанс, голова ОДА Михайло Вишиванюк видав розпорядження призупини будівництво усіх ГЕС в області. А ще на Прикарпатті створили Координаційну раду з питань будівництва малих гідроелектростанцій в області. Здавалося б, що громада досягнула перемоги у цьому питанні, адже і чиновники один за одним піарились, що не дадуть знищити унікальну красу Карпат...

...І на цьому фоні з"являється інформація про відкриття в Карпатах нової ГЕС - "Пробійнівська №2"! "Версії" спробували дізнатися максимум інформації про новий об"єкт і обставини її появи.

Отже, село Пробійнівка - майже крайня точка Івано-Франківщини, за якимось 3-4 горами, або ж десятком кілометрів - Румунія.  До складу сільради також входять село Грамотне і селище Стовпні. Загальна кількість населення - близько 800 осіб.  Варто зазначити, що з Івано-Франківська до Пробійнівки автомобілем їхати близько 5-ти годин. Після Верховини майже завжди - по грунтовій дорозі. Тож незважаючи на унікальні краєвиди, туристи тут - річ теж досить унікальна.

Ще у 1999 році потужна стихія відрізала Грамотне та Пробійнівку від зовнішнього світу. Місцева річка просто розмила дорогу. Яку відновлювали...не районні та обласні чиновники , а місцеві мешканці. Мабуть, вже відтоді горяни зрозуміли, що на допомогу від влади сподіватися марно.

А десь у 2007 році тут з"явився інвестор - Валерій Миронюк з Волині, який пообіцяв людям усіляко сприяти у вирішенні їхніх проблем. Разом з обіцянками приніс дозвільні документи. Тож незабаром внизу села, вже за межами населеної території, почали будівництво "Пробійнівської ГЕС". У 2010 році її вже запустили. Сільський голова Пробійнівки Марія Юрнюк не приховує щастя від тодішньої появи Миронюка. Адже лише за один рік роботи ГЕС дала у сільський бюджет понад 100 тисяч доходів! Які були більш ніж потрібними. Гроші горяни спрямували на ремонт соціальних об"єктів, а також відкриття дитсадка. А це - 13 робочих місць. Тай проблеми з електропостачанням села пропали.

Та варто бути чесним - величезні і подекуди вже ржаві водозабірні труби , які ведуть до цієї гідроелектростанції і розміщені над руслом річки, мають зовсім неприглядний вигляд. Це точно не те, що хочуть бачити туристи. Тай води у Пробійнівці, де йдуть труби, кажуть мешканці, суттєво поменшало.

Незважаючи на це, у селян не було жодних заперечень щодо будівництва на Пробійнівці другої гідроелектростанції. Тай інвестор, очевидно, зробив належні висновки з шуму навколо Дзембронської ГЕС (яка, до речі - теж його затія). Тут навіть усі труби заховані під землею. І схоже, що ГЕС "Пробійнівська № 2" наразі є вийнятком з правил, аніж закономірністю.

Адже щойно запущений об"єкт, стверджує власник, є найсучаснішим в Україні. Мовляв, на 90% відповідає чинним вимогам безпеки ЄС! Зокрема, найбільше уваги тут приділили збереженню річкової фауни.  За словами Миронюка, вільне проходження риби, як вверх, так і вниз по течії, забезпечує спеціальний рибохід лоткового типу. Також для захисту риби встановлено електроградієнтний рибозахисний пристрій. Таких заходів в Україні не ще впроваджував ніхто.

Окремо варто розповісти про повністю автоматизовану роботу мікроГЕС. Спеціальне програмне забезпечення має реагувати на наповненість ріки водою. І якщо її мало, ГЕС має відбирати для себе менший потік, аби не "врізати" природнє русло Пробійнівки.

На відкриття "Пробійнівської ГЕС № 2" приїхало чимало представників обласної ради на інспектуючих органів. Так, заступник голови облради Остап Дзеса визнав - на Прикарпатті ГЕС саме такого типу мають перспективу. Це підтвердив і перший заступник Державної екологічної інспекції в області Ігор Яківчук.

Загалом, нова станція даватиме мільйон кВт годин в рік. Окупиться щойно зведена ГЕС, очікує Валентин Миронюк, за 5-6 років.
Чи з"являтимуться нові ГЕС на Прикарпатті? Ймовірно що так. Адже чиновники вже знизили силу напруги у цьому питанні. Тай інвестори,  судячи з прикладу Пробійнівки, таки будуть змушені дослуховуватися до думки громад, і всіляко задобрювати місцевих мешканців.

Інше питання - чи будуть згідні люди з не таких віддалених сіл обміняти неповторну красу Карпат, а відтак постійні візити грошовитих туристів, на труби вздовж змілілих рік? Покаже час.

До речі, що нині в області вже є конкретні плани по зведенню ще 21-ої ГЕС.

http://versii.if.ua/publikacii/poshirennya-malih-ges-u-karpatah-vzhe-ne-zupiniti-2/

Немає коментарів:

Дописати коментар