ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 1 травня 2014 р.

Громада заблокувала спорудження міні-ГЕС у Нижньому Бистрому на Хустщині (ФОТО)

Не дивлячись на публікації в ЗМІ, негативну реакцію та невдоволення громадськості, а також на порушення при спорудженні міні-ГЕС в селі Нижній Бистрий Хустського району, правоохоронні органи жодним чином не відреагували на ситуацію. Будівництво проходить досить швидко, не дивлячись на нерест риби, зокрема тих її видів, що внесені до Червоної книги.

Але "кришування" цього будівництва владою не зупинило громаду. Сьогодні туди навідалися громади з Міжгір'я та Хустщини,а  контролювали ситуацію,  щоб громада поводила себе в межах закону, Правий Сектор і ВО «Свобода». Участь у протестній акції взяли також присутні рибалки з Ужгорода, Мукачева, Хуста, Міжгір'я, які вимагали заборонити виконання робіт на період нересту і запитували, куди дивлятьсясяв цій ситуації держекологи та рибоохорона.  

Громадськість була вражена об'ємами робіт, які проводяться без відповідних дозвільних документів, що мають бути на  будівництві екологічно небезпечного об'єкта. На місці будівництва і далі відсутній інформаційний стенд про споруджуваний об'єкт.

Щоб знизити градус напруги, підрядникові було запропоновано провести обговорення в залі Хустської РДА і представити там наявні документи дозвільного характеру. Також була скликана Громадська рада при Хустській РДА.

У процесі цієї зустрічі громада дізналася про це будівництво багато цікавого дізналась, що викликало ще більше занепокоєння. Але все це ляже в основу наступного журналістського розслідування щодо корупції і порушення кримінальних справ.

Як лобісти проекту на зустрічі були присутні сільський голова Нижнього Бистрого, керівник проекту будівництва  Богдан Кинів - депутат Закарпатської обласної ради від "Батьківщини", керівник Хустського РЕМ, директор Теребле-Ріцької ГЕС. На це засідання відмовилися прийти представники влади та прокуратури, що викликало ще більшу підозру громади.

Як стало відомо, дозвіл у забудовників є тільки на підготовчі роботи по будівництву, що виключає будівництво самої ГЕС та проведення земляних робіт . Не було представлено повного пакету дозвільних документів, що визвало ще більшу критику та занепокоєння з боку громади та голів громадських організацій. Всі різко засудили це будівництво і вимагали негайного зупинення робіт. Було запропоновано провести обговорення будівництва і іншими  громадами - сіл Іза, Горінчево, Березово, громадою міста Хуст. Також прозвучала вимога щодо термінового втручання екології та природоохоронної прокуратури.  

Якщо не буде відповідного реагування з боку влади, громадськість обіцяє самостійно стати на захист власних прав і зупинити це будівництво, яке може завдати шкоду природі та екології. Представник політичних партії запевнили, що звернуться до депутатів ВР України, деякі пообіцяли звернутись до кандидатів у президенти Олега Ляшка, Петра Порошенка, Олега Тягнибока, Юлії Тимошенко, щоби ті перевірили законність цього будівництва, яке пов'язують з депутатом від Партії регіонів Андрієм Клюєвим та його програмою зеленої енергетики, через яку викачуються кошти з бюджету України.

Представники забудовника чіткої відповіді не надали, тому громадськість пообіцяла тримати все це на контролі і не радить нехтувати інтересами та зловживати терпінням громади двох районів та міста Хуст.  

Матеріали та фото Келемена Романа

 

 

 

 

 

 

 

29 квітня 2014р.

Теги: ГЕС, нерест

http://zakarpattya.net.ua/News/123337-Hromada-zablokuvala-sporudzhennia-mini-HES-u-Nyzhnomu-Bystromu-na-KHustshchyni-FOTO

 

Немає коментарів:

Дописати коментар