ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 1 травня 2014 р.

Степан Деркач звернувся до прокуратури з приводу незаконного будівництва ГЕС

·                                                                                                                               


У вівторок, 29 квітня, в приміщенні Хустської РДА відбулося розширене засідання Громадської ради з приводу незаконного будівництва міні-ГЕС в Нижньому Бистрому Хустського району. Найбільше обурення викликав той факт, що, не зважаючи на вкрай негативну реакцію з боку громадськості та критику в засобах ЗМІ, група осіб на чолі з депутатом Закарпатської обласної ради Кинівом Б.Ю., не маючи на руках пакету дозвільних документів, а лише дозвіл на підготовчі роботи, активно розгорнула будівництво та розпочала земельні роботи.

Засідання було вкрай емоційним, оскільки забудовники та сільський голова Нижнього Бистрого наполягали, що спорудження ГЕС економічно доцільне, мовляв, будуть створені нові робочі місця, а бюджет села та району значно поповниться. Проте це чи не єдиний аргумент, що мав би виправдати ту грядущу екологічну катастрофу, з якою зіткнуться мешканці Хустщини одразу після запуску станції. Громадськість краю та екологи недарма б'ють на сполох, адже наслідки даного будівництва вкрай негативні – висихання річок, що поставить під загрозу водопостачання в м.Хуст та районі, значне забруднення води, яке призведе до вимирання риби.

Глибоке занепокоєння даною проблемою висловив і Степан Деркач, депутат Закарпатської обласної ради та секретар комісії з питань екології та використання природних ресурсів: «Мені вкрай неприємно, що це питання, яке до сьогодні не піднімалося на теренах нашого району, наразі набрало таких масштабів. Ми, жителі району, з року в рік вимушені спостерігати ті негативні зміни, що відбуваються в екосистемі краю: вирубуються ліси, неконтрольовано забирають гравій, засмічуються та всихають водойми. І, в першу чергу, це пов'язане з нашим ставленням до природи. Як виправдання, ми мотивуємо це матеріальною вигодою для тієї чи іншої групи людей. Проте, будучи у країнах Європи, Швейцарії і Швеції зокрема, став свідком того, що подібні питання там розглядають не в плані економічної вигоди, а в плані екологічної безпеки, беручи до уваги, в першу чергу, той факт, чи не зашкодять дії людей екологічній системі та чи відповідають вони тим умовам, які створила сама природа. Доцільність будівництва ГЕС, про яке ми зараз говоримо, аргументують тим, що так вирішила громада села. Та хотілося б нагадати, що всі природні ресурси є власністю не певної громади, а загальнонаціонального користування. І жодні мізерні вигоди від будівництва ГЕС, що зараз пропонують людям, не компенсують того екологічного ущербу, який буде нанесений нашому краю. А відчутний він буде не через рік, не через два, а відразу. Влітку, при температурі повітря, що, однозначно, сягне позначки вище 30 градусів, ми зможемо нашу річку, що всохне, перейти вбрід. А що вже говорити про те, що буде знищено весь мальок, води в колодязях не стане, а водопостачання в місті буде під загрозою?

Якщо вже йде мова про економію енергоресурсів, то знову, повертаючись до досвіду європейських країн, зазначу, що там уже давно почали використовувати сонячні батареї, що практично унеможливлює виникнення екологічної загрози. То чому ми, мешкаючи в сонячному краї, не почнемо запроваджувати подібну європейську практику енергозберігання?

Не треба руйнувати те, що було створено природою, дбаючи тільки про матеріальне збагачення і прикриваючись благими намірами, мовляв, так буде краще для людей. Бо краще не буде. Тому я, як секретар комісії з питань екології та використання природних ресурсів Закарпатської обласної ради, робитиму все можливе, щоб цієї проблеми, яку ми зараз можемо створити, не було. І дуже радий, що суспільство зараз не стоїть осторонь, а активно піднімає дане питання всіма можливими способами, намагаючись не допустити незаконного будівництва ГЕС».

Щоб не бути голослівним, 30 квітня Степан Деркач направив депутатське звернення в обласну прокуратуру, Державну екологічну інспекцію та Державне управління охорони навколишнього середовища в Закарпатській області з вимогою негайно призупинити роботи з будівництва міні-ГЕС в Нижньому Бистрому.



Окрім того, депутатом ініційовано збір підписів мешканців м.Хуст та Хустського району, які небайдужі до екосистеми краю та вкрай негативно ставляться до зведення даної електростанції.

http://transkarpatia.net/transcarpathia/social/30501-stepan-derkach-zvernuvsya-do-prokuraturi-z-privodu-nezakonnogo-budvnictva-ges.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар