ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

понеділок, 6 жовтня 2014 р.

Селяни продовжують протестувати проти будівництва міні-ГЕС на Франківщині

Уже протягом трьох місяців в селі Голошино триває конфлікт щодо будівництва малих ГЕС.

Тому всеукраїнське об'єднання «Голос» вирішило провести громадські слухання, щоб вислухати думку громади та інвестора та допомогти знайти прийнятне вирішення проблеми, повідомляє Фіртка.

ВО «Голос» виступає за енергетичні альтернативи: вітряки, сонячні батареї, малі ГЕС з метою підвищення енергетичної незалежності нашої держави. 

На слухання були запрошені жителі села Голошино та Білої Річки, представники компанії-інвестора ТОВ «Гідропауер», журналісти, міліція, Народна Самооборона, Правий сектор, експерт з екології. 

На жаль, засідання так і не відбулося, тому що місцеві жителі категорично налаштовані проти будівництва ГЕС, мотивуючи це тим, що нічого позитивного в роботі ГЕС не має. Тому замість засідання протягом 2-ох годин відбувалося громадське обговорення просто неба. Представниками громади виступили група мешканців села Біла Річка та декілька осіб з села Голошино, які були радикально та агресивно налаштовані. 

Сергій Чирва, експерт з екології, пояснює, що «Івано-Франківська область завдяки Бурштину входить в четвірку найбільш забруднених з точки зору екології регіонів України. Бурштинська електростанція викидає сотні тисяч тонн бруду в довкілля, і бурштиняни дихають цією отрутою. Ми повинні використовувати будь-яку можливість заміщення брудної «енергетики» екологічно чистою. Ми повинні зменшити залежність від вугілля і газу, і тому Голошинська ГЕС – це та краплина в морі, яка внесе свій вклад в зміцнення нашої держави». 

На останні слова еколога громада бурхливо обурилася, сказавши, що «для вас це, можливо, й крапля, а для нас – це все. В нас немає іншої води, тому ми категорично проти будь-яких ГЕС». 

З самого початку, досліджуючи дану проблему, люди були проти ГЕС, мотивуючи це тим, що зникне риба, що труби, які стоять по дорозі у с. Голошино, будуть використовуватись ТОВ «Гідропауер» під час роботи ГЕС, а вони є радіаційними і забруднюють воду. 

За короткий проміжок часу ВО «Голос» старалась локалізувати дані проблеми, намагалися донести до громади результати дослідження еколога Сергія Чирви, який дозиметром виміряв рівень радіації на території, де розміщені труби. Рівень радіаційного фону був значно нижчий норми. Тим більше, представники ТОВ «Гідропауер» наголосили на тому, що їхня мала ГЕС є пригребельною, і що під час її роботи вода ніяким чином не буде пропускатись через труби. 

Питання щодо «риби» теж були розглянуті в рамках окремого дослідження, в результаті якого було змінено конструкцію рибоходу. 

Всі ці аспекти планувалось обговорити в рамках конструктивного діалогу у спокійній атмосфері на слуханнях, які так і не відбулись. 

В решті решт, група мешканців с. Біла Річка висловила свою позицію, що вони готові жити «при каганцях», якщо не буде електроенергії, але зроблять все для того, щоб будівництво не розпочиналося. Також, було зроблено наголос на тому, що мешканці не проти конкретної ГЕС ТОВ «Гідропауер», а проти будівництва ГЕС в Карпатах взагалі. Мешканці готові до радикальних дій: перекриття дороги та повного відгородження від України. 

Потрібно всім мешканцям даних територій «включити тверезий розум», ясно продумати всі переваги альтернативних джерел електроенергії, які уже готові працювати на благо держави, спокійно вислухати спеціалістів, які стараються щось донести до населення і вже потім робити висновки. Не варто порівнювати роботу двох попередніх ГЕС із запланованою, не варто всю свою злість зганяти на тих людей, які прислуховуються до громади і йдуть на будь-які компроміси. 

Сьогодні нам потрібно згуртуватися і використовувати ті ресурси, які дає сам Господь Бог. Треба проаналізувати всі події, що відбуваються у державі і не йти у ногу з ворогом. Адже кому потрібні наші внутрішні конфлікти, хто старається знищити енергетичний запас держави, ми повинні зберегти незалежність у всіх аспектах, а особливо у енергетичному. 

«Якщо сьогодні кожна громада вдасться до такого категоричного «хуторянського» підходу, коли не сприймаються ніякі аргументи, а основною тезою є те, що «нас не обходять проблеми держави в цілому, а цікавить тільки власний город чи пилорама», а місцева влада в свою чергу потуратиме такі ініціативи громад, тоді мусимо визнати, що від сьогодні Україна не має абсолютно ніяких «європейських» перспектив», - заявив директор ТОВ «Гідропауер» Антон Сенюк. 

Потрібно далекоглядно оцінювати перспективи від реалізації нової концепції енергетичної незалежності України.

http://www.blitz.if.ua/?q=news&id=21842

 

Немає коментарів:

Дописати коментар