ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 18 грудня 2014 р.

ГЕС на Случі: крок до енергонезалежності чи до знищення заповідника?

17 грудня 2014, 14:48 / Опублікував Олександр Мельничук

Чималого розголосу набула останнім часом ситуація навколо ймовірного спорудження малої гідроелектростанції на р. Случ поблизу природного заказника «Соколині гори». З одного боку цінність ГЕС полягає в тому, що вона використовує відновні джерела енергії, проте з іншого боку розміщення ГЕС поблизу заповідної зони може зашкодити екосистемі унікальної «Надслучанської Швейцарії». Журналіст ERVE.UA спробував розібратися у ситуації навколо ГЕС на Случі.

 

 

Шматок Швейцарії у поліському краї

 

Природний заказник «Соколині гори» на березі річки Случ за свою схожість з альпійським краєм отримав серед туристів назву «Швейцарія», адже скелястий каньойон р. Случ не поступається відомим європейським місцинам. Тут росте чимало цінних рослин, занесених до Червоної Книги України, а також рідкісні тварини та комахи. «Надслучанська Швейцарія» має не лише унікальну природу, а велике історичне та туристичне значення. Тут можна помилуватись неповторною панорамою залишків стін Губківського замку, побачити давньоруське городище в с. Маринин, старовинну водонапірну вежу в Зірному, здійснити скелелазні походи по великих і малих скелях Соколиних гір.

 

 

Російський бізнесмен з українським корінням

 

Мальовниче місце, вочевидь, подобається не лише туристам, а й бізнесменам. Так ще кілька років тому на тихі води річки Случ «накинули оком» власники «Енергетичної компанії «Случ» Валерій та Олександр Лавренюки. 

 

Перший - директор Березнівського Західноукраїнського коледжу «Полісся», якому належить 10% ЕК «Случ». 

 

 

Другий, його син, Олександр Лавренюк, громадянин Росії, власник чеської фірми «Манхик», якій належать решта 90% ЕК «Случ». 

 

 

Бізнесмени вирішили збудувати на р. Случ малу ГЕС, яка за своєю потужністю, може живити електроенергією село, таке як Губків, де проживає близько 800 осіб.

Збудувати ГЕС вирішили спочатку в межах Надслучанського регіонального ландшафтного парку, проте, отримавши відмову від Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області, вирішили «пересунути» ГЕС за межі ландшафтного парку.

 

 

Побудуємо ГЕС – отримаємо підтоплення і знищення екосистеми

 

Коли про ймовірне будівництво дізнались екологічні організації, то одразу забили на сполох. Мовляв, ГЕС знаходиться на межі заказника, а розлив води спричинить затоплення унікальної території.

 

- За документами, які ми маємо, висота греблі малої ГЕС становитиме 4 м, - пояснює активіст ГО «Екоклуб» Олег Гетун. – Це означає, зона підтоплення може досягати 10 кілометрів вверх по течії. Споруждження ГЕС може завдати шкоди об'єктам природно-заповідного фонду, зокрема заказнику «Соколині гори». Це унікальний куточок, що поєднує в собі скельні виходи гранітів з рідкісною флорою, саме в тому місці, що зацікавило інвесторів. Якщо тут збудувати ГЕС, то будуть частково затоплені або замуляться піщані пляжі, річка різко сповільнить свою течію та суттєво втратить здатність до самоочистки. Це негативно вплине на всі живі організми в ній.

 

Те, що будівництво природі зашкодить, розуміють в департаменті екології Рівненської ОДА, але нічого зробити не можуть, адже формально ГЕС знаходитиметься не в заповідній зоні.

 

- Чиновникам і держслужбовцям доводиться не легко, - говорить директор Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Валентин Дудка. - Вони змушені робити кроки, які їх змушують вищі чиновники. Але всі спеціалісти департаменту однозначно хочуть, щоб все, що є у нас, збереглося. 

 

Керівництво області: «Екологічна шкода? Ні, не чули»

 

26 травня 2014 року екс-голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок затвердив проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду терміном на 49 років товариству з обмеженою відповідальністю «Енергетична компанія «Случ» для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій, на території Губківської сільської ради та Соснівської селищної ради Березнівського району, або, простіше, надав землю під спорудження малої ГЕС на р. Случ.

 

 

Підтримує будівництво ГЕС й нинішнє керівництво.

 

- Бо по-перше, це альтернативне джерело енергії, - говорить в.о. голови Рівненської ОДА Юрій Приварський. - Другий позитив - це міжнародні інвестиції, які є чималими. Моя позиція, коли є документи, що візувалися і підписувалися ОДА, вони ретельно вивчені вже. Документи пройшли і Укрдержекспертизу, і держземагентство.

 

«У нас всі дозволи є. Все законно»

 

Представники Енергетичної компанії «Случ» стверджують, що шкоди будівництво не завдасть і що всі дозволи і погодження вони мають.

 

- Згідно висновків експертів, ми не зачіпаємо меж природно-заповідного фонду, - директор ТзОВ «Енергетична компанія «Случ» Вадим Козлюк. - Для того щоб проект можна було втілити в життя, ми пройшли громадські слухання в с. Губків, в с. Соснове, що знаходиться поблизу, й у с. Маринин. Далі розроблялося техніко-економічне обґрунтування частиною якого є оцінка впливу на навколишнє середовище. Воно подавалося до всіх структур на експертизу й ми пройшли всі погодження, які вимагає законодавство. Наша діяльність не призведе до порушення законодавства, екологічних наслідків чи катастроф. Ми провели геодезичну зйомку по всьому можливому плесу підняття води, маємо карту де можливі підтоплення. Буде підняття рівня води на 3 метри й ніяким угіддям вона не зашкодить. 

 

 

За словами Вадима Козлюка, орієнтовна потужність такої ГЕС – 800 кіловат.

 

Зону можливого підтоплення тримають «в секреті»

 

На усний журналістський запит кореспондента ERVE.UA про надання документів з результатом геодезичної зйомки (карта з орієнтиром можливого затоплення), оцінки впливу на навколишнє середовище та протоколів громадських слухань, що, за словами Вадима Козлюка, проводилися в с. Губків, с. Соснове та с. Маринин, у Енергетичній компанії «Случ» відповіли відмовою.

 

Вадим Козлюк зазначив, що «надавати оцінку будь-яким документам (технічним, економічним та ін.) мають лише фахові спеціалісти, а не громадськість, оскільки останні можуть і будуть трактувати їх по різному».

 

Наразі ERVE.UA готує повторний, тепер письмовий, запит, аби отримати вищеназвані документи.

http://erve.ua/focus/analytics/ges_na_sluchi_krok_do_energonezalezhnosti_chy_do_znyshchennya_zapovidnyka_1712/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар