ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 30 грудня 2014 р.

ГЕС на Случі освітлить одне село, а знищить кілька гектарів заповідника?

25.12.2014

  

ГЕС на річці Случ біля села Миропіль Житомирської області

 

Що стоїть за бажанням інвесторів побудувати на річці Случ у Рівненській області гідроелектростанцію: щорічні прибутки від електроенергії чи можливість відкриття туристичних баз на орендованій землі? Приватна компанія, яка хоче виробляти електроенергію, отримає свій зиск від ГЕС на Случі. А регіон?


Рівненська обласна рада не поспішає давати «добро» на будівництво ГЕС у мальовничій місцевості, названій «Надслучанською Швейцарією». Кажуть, що потрібно порахувати, скільки грошей матиме область від цього будівництва, з'ясувати, чи не зашкодить воно природі. Екологи стверджують, що через створення водосховища для ГЕС на річці Случ біля села Губків Березнівського району постраждає заказник «Соколині гори», і що під загрозою зникнення опиняться червонокнижні види річкових риб.

 

Електроенергія від ГЕС – для одного села?


Голова Рівненської облради Михайло Кириллов поки що економічного ефекту для області від будівництва ГЕС не бачить. Адже пільг в оплаті за електроенергію населення мати не буде, а електроенергії станція виробить стільки, що її вистачить хіба для потреб одного села. Нових робочих місць вона додасть тільки шість чи сім. Більшу частину податку на прибуток підприємство сплачуватиме у Чехії, де зареєстрований основний власник – фірма «Манхик» (нею володіє син директора Березнівського коледжу «Полісся», громадянин Росії Олександр Лавренюк). То, зважаючи на відсутність економічних «плюсів» від ГЕС для області, чи варто ризикувати місцем відпочинку тисяч людей у Надслучанській Швейцарії?

 

Більш принадним чиновникам видається створення на місці заповідних територій Національного природного парку. Це дасть близько 40 додаткових робочих місць, та й заповідна територія Надслучанської Швецарії і надалі залишиться незайманою.

 

"Надслучанська Швейцарія"


Виграють фінансово від будівництва ГЕС, зі слів директора ТзОВ «Енергетична компанія «Случ» Вадима Козлюка, лише місцеві будівельні організації, яких найматимуть для зведення греблі. Також податки з прибутку, запевняв він, фірма платитиме Україні, бо зареєстрована тут, а не в Чехії. Область отримає іноземні інвестиції й обладнання, податки за яке будуть сплачені в український бюджет. Ще один його аргумент на користь будівництва ГЕС виглядав смішним: мовляв, це допоможе уряду й області виконати програму розвитку альтернативної енергетики.

 

За ГЕС готові боротися у європейських судах


Комісія Рівненської облради з питань екології вирішила не поспішати з висновками, а спочатку з'ясувати, яку саме територію затопить у разі будівництва водосховище, чи не потраплять у зону затоплення сільські кладовища і чи не розмиватиме через це землі сіл, розташованих нижче за течією.

 

Вадим Козлюк

 

Вадим Козлюк обіцяє позиватися з обласною владою, в тому числі і в європейських судах, якщо та спробує розірвати договір оренди землі під цей проект. І це логічно: будівництво, у яке планують вкласти мільйони доларів, окупиться лише через п'ять-шість років, але даватиме мільйонні надходження. Очікують, що за рік ГЕС вироблятиме близько 6,1 мільйона кВт-год електроенергії. Оскільки ГЕС – це альтернативний вид енергетики, цю електроенергію держава купуватиме у виробника за так званим «зеленим» тарифом (такий тариф встановили спеціально, щоб заохочувати до розвитку альтернативної енергетики). Він для ГЕС мінімум у чотири рази вищий, ніж, приміром, для АЕС. Тож від продажу електроенергії ГЕС щорічно отримуватиме понад вісім мільйонів гривень.

 

Окрім того, Вадим Козлюк не приховує, що компанію цікавить і відпочинковий бізнес на території Надслучанської Швейцарії: «Случ» збирається тут збудувати бази відпочинку. А це теж непогане джерело прибутку.


Йоржа й марену захистить прокурор?

 

Еколог Олег Гетун

 

Штучне водосховище для ГЕС протяжністю 10 кілометрів вздовж Случа, за словами активіста РГМО «Екоклуб» Олега Гетуна, затопить 4,2 гектара землі. Частина з них - землі заказника «Соколині гори». А на території заказника, зауважує еколог, заборонене будь-яке будівництво, не пов'язане з охороною природи. Будівництво ГЕС знищить унікальний ландшафт цієї заповідної території, вплине на її рослинний і тваринний світ. Окрім цього, у річці Случ є два види риб, занесених до Червоної книги України - марена дніпровська та йорж носар. Обидва види – зникаючі, причому йорж носар занесений до Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи. І рівненська річка Случ – це єдине місце його популяції на Волині. Марена дніпровська, окрім української Червоної книги, занесена до Європейського Червоного списку. Зникнення цих видів риб зумовлене саме будівництвом гідроспоруд на річках.

 

Тож невідомо, чи будівництво ГЕС не призведе до їх цілковитого зникнення на Рівненщині. Екологи вважають, що обласним депутатам потрібно звернутися в прокуратуру, щоб вона з'ясувала, чи законно екс-голова Рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок розпорядився надати в оренду на 49 років ТзОВ «Енергетична компанія «Случ» землю під будівництво ГЕС.

 

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

 

Фото: rivnepost.rv.uaecoclubrivne.org

http://press-centr.com/ua/news/HES-na-Sluchi-osvitlit-odne-selo-a-znishchit-kilka-hektariv-zapovidnika

Немає коментарів:

Дописати коментар