ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

пʼятницю, 10 липня 2015 р.

В Львівській області 13 ділянок під ГЕС розташовані на особливо цінних річкових ділянках

09 July 2015    
29 червня 2015 року у Львівській облдержадміністрації відбулася нарада щодо будівництва на території області малих, міні та мікро ГЕС. Свої думки і бачення питання представили представники влади, підприємці, екологи і туристи.

Позитивом зустрічі було те,  що обласна влада вперше представила схему розміщення малих, міні та мікро ГЕС. В обговорення взяли участь не тільки зацікавлені представники бізнесу і влади, але і науковці, представники екологічної громадськості, туристичної та рибальської спільнот. Істотним недоліком була відсутність конкретних параметрів окремих проектів, а також відсутність будь-якої екологічної та господарської оцінки схеми. На нараді були представлені загальні підходи до гідроенергетики і охорони річок усіх зацікавлених сторін.

Екологи, науковці-природничники, туристи і рибалки заявили про те, що розвиток гідроенергетики повинен засновуватись на принципах всебічної охорони особливо цінних річкових ділянок (ОЦРД) і планування гідроенергетичних об'єктів за їх межами. Але, поки що, місцева влада не бере до уваги такі екологічні критерії. Карти ОЦРД Львівської області на основі місць існування цінних видів риб та розташування річних ділянок в межах природно-заповідних територій були підготовлені WWF в Україні.

Анатолій Павелко, спеціаліст з питань збереження річок і гідроенергетики Всесвітнього фонду природи WWF в Україні каже: «Загалом під гідроенергетичні об'єкти було оголошено 33 ділянки. На жаль, ми не побачили комплексної кумулятивної оцінки впливу проектів на довкілля, та й економічних аргументів сильно бракувало. Спираючись на наявні дані, ми можемо у подальшому розглядати як припустиме будівництво об'єктів малої гідроенергетики на  штучних водотоках, а на річках – тільки за межами особливо цінних річкових ділянок. Таких об'єктів ми нарахували 20».

Річки Стрий, Опір та їх гірські притоки, річка Дністер та річка Стривігор (Стрв'яж) належать до особливо цінних річкових ділянок. Згідно схеми обласної влади на них розташовано 13 ділянок для ГЕС. Екологи наполягають, що ці ріки повинні бути виключені з планів гідроенергетичного будівництва: частково вони знаходиться в межах природно-заповідних територій, всі є оселищами реофільних риб, що включені до Червоної книги України. Перекриття цих річок греблями, забір води у дериваційні системи – труби і канали, встановлення турбін може призвести до цілковитого знищення згаданих видів. Ці річки потрібно зберегти у природному стані.  

«Ми плануємо дослідити всі запропоновані ділянки, щоб мати інформацію про їх цінність і можливості будівництва ГЕС. Всесвітній фонд природи WWF в Україні вже незабаром розпочне повідомляти громадськість про отримані результати. Не пропустіть!», - додає Анатолій Павелко.
Карта особливо цінних річкових ділянок Львівської області на основі розташування у межах природно-заповідних територій (підготовлена WWF в Україні).

Посилання за темою


Немає коментарів:

Дописати коментар