ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

Незаконну ГЕС на р. Сарата продовжують будувати

Posted on 20 August 2015    

Всесвітній фонд природи WWF в Україні звернувся до правоохоронних органів з приводу незаконності будівництва малої ГЕС на річці Сарата в Чернівецькій області та руйнування іхтіологічного заказника «Черемоський».

Попри протести місцевих мешканців, рішення органів обласної влади Чернівецької області, природоохоронний статус, ЗЕА «Новосвіт» не тільки не зупинила роботи із спорудження малої ГЕС на річці Сарата, але й активізувала свої роботи. Представники забудовника відмовились від діалогу з обласною владою, громадами і екологами.

 «Гідроелектростанція на річці Сарата, як і будь-яка інша гідроелектростанція, належать до об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. Будівництво грубо порушує містобудівне і природоохоронне законодавство. Зокрема, для ГЕС на Сараті не проведено обов'язкову державну екологічну експертизу проектної документації, занижено категорію складності об'єкта, роботи ведуться без обов'язкового для таких об'єктів Дозволу на виконання будівельних робіт. Проігноровано положення законодавства щодо проведення обов'язкового громадського обговорення гідроенергетичних проектів, відбувається руйнування екосистем природоохоронних території.

У зв'язку з цим ми звернулися до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та її управління у Чернівецькій області, органів прокуратури, а також Департаменту екології і туризму з вимогою вжити заходів для припинення самочинного будівництва, а також недопущення такого будівництва у майбутньому
», -  повідомляє Анатолій Павелко, спеціаліст з питань збереження річок і гідроенергетики Всесвітнього фонду природи WWF в Україні.

Принагідно нагадаємо, що на річці Білий Черемош тільки на території Голошинської сільської ради ЗЕА «Новосвіт» запланувала звести 5 малих ГЕС («Кляуза», «Мар'їна Гать», «Калиничі», «Голошинська-1», «Фоїник»). Додати до них ще 4 ГЕС від «Гідропауеру» і ФОП Миронюка у тій же ж сільській раді, і картина знищення екосистеми гірської річки та руйнування заказника буде повною.

© WWF-DCPEnlarge

© WWF-DCPEnlarge

© WWF-DCPEnlarge

 

Немає коментарів:

Дописати коментар