На Одещині протестують проти будівництва гідроелектростанцій на Дністрі. Близько 20 активістів та екологічних організацій влаштували пікет безпосередньо на мосту через річку. Протестувальники вимагають Кабмін переглянути плани щодо будівництва ГЕС. Подробиці дізнався кореспондент "5 каналу" Дмитро Долматов.
Кількадесят активістів, серед яких екологи, місцеві мешканці та школярі створили "живий ланцюг" через річку Дністер – таким чином мітингують проти будівництва гідроелектростанцій. Активісти кажуть, що ГЕС спричинить величезну шкоду навколишньому середовищу. Зокрема: будівництво призведе до забруднення води та майже знищить популяцію деяких видів риб та птахів.
"На території водосховища вже є катастрофа. Вони цвітуть, як правило вони не придатні для життя риби і птиці. Якщо взяти все це в комплексі – буде екологічна катастрофа. Я вже не кажу, що мільйонне місто має зараз неякісну воду", – пояснює учасниця акції Яна Тітаренко.
За словами активістів, в уряді планують побудувати до 2026 року сім ГЕС на території річки. Екологи, які організували сьогоднішню акцію, кажуть, що є інші альтернативні джерела енергії – на них і треба звернути увагу.
"Ми наполягаємо на розгляді програм використання вітрової енергетики, сонячної енергії. Те, що зараз розвивається в ЄС. А програма розвитку гідроенергетики дісталася нам від радянського минулого", – наголошує еколог Владислав Балинський
Наразі усі учасники вже розійшлися, однак активісти кажуть, що акція проти будівництва ГЕС – не остання і найближчим часом планують повторити мітинг.
http://www.5.ua/regiony/zhyvyi-lantsiuh-cherez-dnister-chomu-na-odeshchyni-protestuiut-proty-budivnytstva-hes-140764.html