ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 11 квітня 2017 р.

Задля 360 мВт електроенергії хочуть знищити унікальні екосистеми на Дністрі, – експерт

Будівництво каскаду ГЕС на Дністрі знищить цілі екосистеми. Заради 360 мегават електроенергії ПАТ «Укргідроенерго», залучившись підтримкою деяких владних структур, планує знищити унікальний, неповторний у всій Європі, природний ландшафт.

Про це йдеться у четвертій серії циклу програм про розпад СРСР і становлення незалежності України «Історичної правди з Вахтангом Кіпіані»  (щосуботи о 22:00 на телеканалі ZIK) висловив начальник відділу науки НПП «Дністровський каньйон» Олександр Вікирчак.

Будівництво каскаду ГЕС на Дністрі, проти якого уже виступили місцеві громади Тернопільської та Івано-франківської областей, може знищити цілі екосистеми.

«Це буде жахливо для біорозмаїття. Внаслідок цього проекту з території України щезне два види риб: вирезуб і стерлядь. Адже вони живуть лише на течії, тож збереглись тільки у цій частині річки», – переконаний Олександр Вікирчак.

За його словами, іхтіофауна Дністровського каньйону налічує десять червонокнижних видів, дев‘ять з яких зникнуть.

«Окрім того, у результаті будівництва знищать ще й схили каньйону. А там величезна кількість видів рослин, комах, птахів та ссавців. Деякі із них ще навіть недосліджені», – наголосив еколог.

У каскад входитиме шість гідроелектростанцій, які вироблятимуть, в сукупності, 360 мегават електроенергії. Це дорівнює потужності одного енергоблоку Дністровської ГЕС.

«Такою ціною буде знищено унікальний, неповторний у всій Європі ландшафт», – наголосив Вікирчак.

Разом з тим, його колега молдовський екоактивіст, голова Міжнародної асоціації охоронців річки Дністер «Eco-Tiras» Ілля Тромбицький переконаний: річка вже і без того втрачає свої води. Тож таке втручання може ще більше ускладнити ситуацію.

«Нещодавно був здійснений міжнародний проект щодо оцінки змін клімату на басейн Дністра. Його прогнози невтішні. Кількість води у річці з кожним роком зменшуватиметься приблизно на один відсоток. Тобто, вже через тридцять років ми втратимо до сорока процентів нинішнього стоку, який навіть зараз, порівнюючи із попередніми роками, значно зменшився», – зазначив Тромбицький.

Це призведе до невідворотних змін клімату та навіть завдасть шкоди лісовому покриву Карпат.

«До того ж, Дністер для Молдови – практично єдине ефективне джерело якісної питної води», – зазначив Ілля Тромбицький.

http://zik.ua/news/2017/04/10/zadlya_360_mvt_elektroenergii_hochut_znyshchyty_unikalni_ekosystemy_na_dnistri_1077379

Немає коментарів:

Дописати коментар