ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

понеділок, 17 липня 2017 р.

На Закарпатті протестують проти будівництва міні-ГЕС

На Закарпатті протестують проти будівництва міні-ГЕС
На Закарпатті протестують проти будівництва міні-ГЕС
Тема зведення на Закарпатті міні-ГЕС активно обговорювалася увесь минулий тиждень. Мешканці сіл на Хустині категорично не погодилися дати дозвіл на зведення каскаду ГЕС на р. Ріка.

У суботу вони зібралися на площі перед будівлею Хустської районної ради, аби змусити депутатів на найближчій сесії заборонити будівництва МГЕС на р.Ріка.

Правозахисник Віталій Грегор розповів ІА ZIK про результат заходу: «Із представників влади на Хустщині підтримали вимоги мешканців щодо заборони МГЕС на території району – голова Хустської райради Олександр Пацкан, заступник голови райради Іван Рогач, райдепутат та представник української делегації Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Петро Пригара.

Із сільських голів за людей публічно виступили вже голови Липчи, Горінчева та Ізи. А Березова та Когелева – навпаки, проГЕСівська позиція. Вимоги мітингу: райраді заборонити будівництво міні-ГЕС в Хустському районі рішенням райради та забрати делеговані повноваження в РДА щодо погодження\надання дозволів\затвердження детальних планів територій під ГЕС. Голові Закарпатської ОДА Г. Москалю – скасувати розпорядження голови Хустської РДА Н. Павлія щодо надання дозволів на розробку детальних планів територій під МГЕС на Хустщині, а у разі створення штучних перешкод ініціювати питання недовіри йому. Водночас Пацкан і Рогач від своїх політичних сил пообіцяли повну підтримку на сесіях відповідних проектів рішень щодо заборон будівництва МГЕС».

Тим часом, екологи громадського об’єднання «Екосфера» зазначають: не можна Карпати порівнювати з Альпами. Карпати – низькі гори з малим перепадом висот. Тому гідроенергетика не розвивається у Словаччині чи Польщі – в країнах з низьким рівнем корупції. Гідроенергетика є лише у двох карпатських країнах – Україні та Румунії. Тобто, гідроенергетика є там, де є корупція.

Керівник РМЕО «Екосфера» Оксана Станкевич – Волосянчук коментує: «Каскад ГЕС греблево-дериваційного типу повністю змінять гідрологічний режим річки. Підпірними греблями річка буде перетворена на систему водосховищ. Цими ж греблями та деривацією, коли частина води буде забиратись з основного русла у дериваційну трубу чи канал, буде змінено природний стік річки. Це докорінно змінить умови в річці для її мешканців. Наразі тут є до десятка червонокнижних видів, які не можуть жити у стоячій воді водосховищ, бо там мало кисню».

Категорично проти виступають і місцеві мешканці. Ужгородка Ксенія, для якої Хустщина є маленькою батьківщиною, неабияк хвилюється долею своїх земляків. «Особисто я проти побудови міні-ГЕС. Це назавжди знищить русло річки, знищить ту фауну яка в ній є. Але це ще не найстрашніше, страшніше те, що люди залишаться без нормальної води, вже доведено, що стояча вода біля ГЕСів стає мертвою водою! Не треба далеко ходити, щоб побачити, що сталося після побудови міні ГЕС в Нижньому Бистрому навесні, скільки будинків і домогосподарств було затоплено.

Про сміття, яке стоїть у воді біля дамби, вже і мови нема, як і про те, що у Нижньому Бистрому вже обмежили доступ до річки. Мінусів від міні-ГЕС набагато більше, ніж плюсів, але плюс для інвесторів і забудовників дуже великий – це гроші, а до людей усім байдуже. Чому ж тоді у всьому світі, і в тій же Європі, все рідше будують ГЕС, а ставлять сонячні батареї і вітряки? Тому, що думають про майбутнє і про людей, а не про те, як заробити грошей. Маю дуже велику надію на те, що справедливість переможе, і народ відстоїть свою позицію», – зазначила у коментарі  пані Ксенія.

На Закарпатті протестують проти будівництва міні-ГЕС
На Закарпатті протестують проти будівництва міні-ГЕС
Власкор ІА ZIK спробували взяти коментар у представників потенційної компанії-інвестора, однак наразі керівництво перебуває у відрядженні за кордоном. Єдине, що нам сказали працівники компанії: їм просто не вдалося у нормальній атмосфері поспілкуватися з місцевими мешканцями, аби усе пояснити.

ІА ZIK і надалі слідкуватиме за розгортанням  подій щодо будівництва міні-ГЕС на Закарпатті. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/07/17/na_zakarpatti_protestuyut_proty_budivnytstva_miniges_1133471

Немає коментарів:

Дописати коментар