ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

пʼятницю, 12 жовтня 2018 р.

Слухання по МГЕС у Мукачеві зустріли вигуками "Геть" і "Ганьба" (ФОТО, ВІДЕО)


Присутні висловилися проти проведення цих слухань та сказали "Допобаченя!" допоки питання не буде ретельно вивчено та відповідно опрацьовано фахівцями.
Сьогодні, 12 жовтня, в Мукачівському драмтеатрі розпочалися громадські слухання щодо зведення міні ГЕС на річці Латориця.
Перед тим, як закрити слухання, представники громадських організацій вручили представниці Міністерства Мелинчук Оксані Василівні, яка приїхала для проведення слухань, звернення від своїх громадських організацій щодо будівництва.
Як повідомила у коментарі для Голосу Карпат представниця міністерства, під час слухань прийняли рішення не проводити, відмінити слухання, які були анонсовані на 12 год. В звязку із категоричною позицією громади. Адже на других слуханнях мали розглянути аналогічні питання щодо МГЕС-2.
Під час слухань велася відеофіксація.
Як повідомляв "Голос Карпат раніше", громадські слухання щодо будівництва МГЕС-1 та МГЕС-2 сьогодні мали відбутися о 10:00 год. та о 12:00 год. відповідно в приміщенні Мукачівського драматичного театру. Зокрема, йдеться про відповідні звіти про оцінку впливу на довкілля будівництва та експлуатації.

Слід зауважити, що численні представники громади міста виступають проти зведення каскаду з двох міні ГЕС на річці Латориці та переконані, що будівництво МГЕСів у місті призведе до катастрофічних наслідків, як для екологічного стану загалом, так і для добробуту мукачівців. Мова про паводки, підтоплення, тощо.

Серед іншого, громадськість наголошує на тому, що не було проведено незалежну екологічну експертизу, а у Звітах Про оцінку впливу на довкілля, як і у ПОВІДОМЛЕННІ про планову діяльність (п.2 "Опис виправданих альтернатив") зазначають недостовірну інформацію. Зокрема, як йдеться у звіті, - "Територіальної альтернативи планової діяльності не передбачено, оскільки обрані ділянки під будівництво МГЕС узгодженні із громадою міста м. Мукачево на громадських обговореннях" -, яких не було. Разом із цим представники ГО міста наголошують, що згадані ЗВІТИ є неповними та в окремих розділах - недостовірними.
Зазначають також, що не було враховано основний діючий наказ до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".
Водночас, активісти наголошують, що оскільки територія м. Мукачева є з передгірним рельєфом та щільно забудована вздовж ріки Латориця, то розташування промислової зони вище за течією ріки не допускається, а тому не дозволяється будівництво згаданих МГЕС-ів.
Результат - слухання відбулися, громада висловилася проти будівництва МГЕСів у Мукачеві.
Слід відмітити, що раніше обурення представників громади викликали громадські обговорення громадських слухань, які згідно Протоколу відбулися за присутності 12 осіб. З даного приводу активісти звернулися до прокурора області та подали відповідну заяву щодо порушення процедури проведення громадських слухань чиновниками мукачівської міської ради.
https://goloskarpat.info/society/5bc04acc63522/?utm_content=03131

Немає коментарів:

Дописати коментар