ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Калини на Тячівщині повністю відмовились від міні-ГЕС, а в Бедевлі триває протистояння (ФОТО, ВІДЕО)

11 жовтня вібулося громадське обговорення Звітів з оцінки впливу на довкілля (ОВД) планованого будівництва міні-ГЕС на річці Тересва - двох міні-ГЕС в Калинах та однієї в Бедевлі, що на Тячівщині.

Калини на Тячівщині повністю відмовились від міні-ГЕС, а в Бедевлі триває протистояння (ФОТО, ВІДЕО)
"У Калинах на дане обговорення зібралось 200 селян, які висловилися одностайно категорично ПРОТИ будь-якого гідробудівництва на їх річці. Представниця антигесівської ініціативної групи, яка тогоріч зібрала понад 2000 підписів селян проти ГЕС, після заслуханного звіту з ОВД спочатку поставила питання про визнання недійсними псевдослухань 7 серпня 2017 р.. Оскільки тогоріч "прогесівський" голова села Василь Мателешко під виглядом "зборів села" провів громадські слухання, а на вході у сільраду стояв депутат Тячівської райради Володимир Куцин, який не пропускав сторонніх і "немісцевих", - інформує громадський правозахисник Віталій Грегор.
Калинівці одноголосно проголосували скасувати тогорічні псевдослухання як незаконні та недійсні, а потім проголосували і остаточно проти будь-яких міні-ГЕС в їх селі.
Наголосили присутні і на мовчазнй позиції голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, якому ще торік було передане антигесівське звернення із оригіналами 2204 підписів калинівців. Однак останній, окрім голослівних заяв, нічого не робить, змушуючи селян знову і знову збиратись на чергові обговорення того, чого їхньому селу очевидно не потрібно.
Крім того, депутат Калинівської сільради Наталія Меклеш довела до відома громади, що на останній сесії голова села В.Метелешко тиснув на неї, погрожуючи не виділяти кошти на ремонт дороги та покрівлю школи, якщо вона не буде голосувати "ЗА" будівництво ГЕСів. Оцінку цим вочевидь протиправним діям голови села мають надати правоохоронці, які з грудня 2017 року проводять досі досудове розслідування за фактом фальсифікації ним же документів тогорічних псевдослухань за участі "33 мотивованих" селян. Цю інформацію начальник облполіції Роман Стефанишин може вважати ще однією офіційною заявою про злочин.
Окрім того, представниці Мінекології Оксані Мелінчук, яка була присутня на обговоренні звіту, було передано також і письмові зауваження екологів ГО "Екосфера". Останні базувалися на тому, що їх зауваження не враховані у відповідній документації, яка суперечить науковим дослідженням. Більше того, детальні плани територій, які планувались відвести під міні-ГЕС, не були навіть затвердженні в Тячівській РДА з тих причин, що р. Тересва увійшла до мережі природоохороних територій Європи - "Emerald".
В сусідньому селі Бедевля, як повідомив голова Громадської ради при Тячівській РДА Іван Фіцай, ініціативна група тогоріч зібрала 420 підписів мешканців також проти цього екологічного-небезпечного будівництва МГЕС, опісля "мотивованих" псевдослухань.
Однак їх прогесівський голова села Іван Рішко, не зважаючи на думку громади, зібрав на їх напротивагу тільки біля 50 "мотивованих" людей для громадського обговорення 11 жовтня. То ж звіт з ОВД в Бедевлі був заслуханий, але яким буде результат протистоянь громади, більша частина якої очевидно проти ГЕС, побачимо з висновку Мінекології вже найближчим часом.
"За будівництвом цих небезпечних для річок Закрапаття ГЕСів, за аналізом документації екологами та природозахисниками стоїть один і той же горе-інвестор, власник Нижньобистрівської МГЕС на р. Ріка на Хустщині Ігор Тинний і його компанія (Льовочкін, Чижмар та інші) та їх "технічний виконавець" екс-депутат Закарпатської облради Віктор Трикур", - нагадує В.Грегор.
https://zakarpattya.net.ua/News/186053-Kalyny-na-Tiachivshchyni-povnistiu-vidmovylys-vid-mini-HES-a-v-Bedevli-tryvaie-protystoiannia-FOTO-VIDEO

Немає коментарів:

Дописати коментар