Споруди на гірських річках, які несуть загрозу для екології, наражають населені пункти на ризик підтоплення й можуть посилити наслідки природних катаклізмів, Закарпаттю не потрібні. Така позиція обласної державної адміністрації щодо будівництва малих гідроелектростанцій. І вона — незмінна.
 
Таку думку оприлюднив керівник області Геннадій Москаль. І продовжив: «Ми пам’ятаємо гіркий досвід функціонування міні-гідроелектростанції у селі Нижній Бистрий Хустського району, гребля якої під час льодоходу мало не призвела до екологічної катастрофи й затоплення кількох сіл». Тому влада області зробить усе, щоб не допустити такого в інших районах. «Наміри так званих інвесторів побудувати каскад із дев’яти міні-ГЕС на річці Шопурка в Рахівському районі не пройдуть, — твердить Г. Москаль. — 24 січня я скасував чотири розпорядження голови Рахівської РДА про розроблення та затвердження детальних планів для будівництва міні-ГЕС на річці Шопурка поза межами населених пунктів. А найближчим часом облдержадміністрація звернеться до окружного адміністративного суду з позовом про скасування рішень Великобичківської та Кобилецько-Полянської селищних рад щодо будівництва міні-ГЕС у межах цих населених пунктів».
Варто додати, що за даними Державного агентства рибного господарства, в р. Шопурка мешкають рідкісні, зокрема червонокнижні, види риб, а спричинена будівництвом міні-ГЕС зміна природного середовища призведе до їх зникнення.
За словами очільника ОДА, жодної користі від цих «інвестиційних проектів» місцеві мешканці не матимуть, «інвестиції» принесуть прибутки тільки кільком забудовникам. Тому ОДА зобов’язана вберегти високогірні села від ризиків і екологічних проблем, наслідки яких буде неможливо виправити.
http://www.golos.com.ua/article/313633