ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

вівторок, 4 червня 2019 р.

Суд в Ужгороді розгляне справу щодо будівництва семи міні-ГЕС на річці Шопурка

У Великому Бичкові на Рахівщині.

У вівторок, 4 червня о 14:00, у Закарпатському окружному 
адміністративному суді (м.Ужгород, пл. Б.Хмельницького, 21) під головуванням Ярослави Калинич запланований розгляд «гесівської» справи №260/219/19 за позовом представника забудовника до Великобичківської селищної ради про визнання дій протиправними та скасування рішення загальних зборів селища Великий Бичків щодо будівництва міні-ГЕС на річці Шопурка.
Громада Великого Бичкова, що на Рахівщині, наукова спільнота та спортивні рибалки, екологи та громадські правозахисники Закарпаття  виступають категорично проти даного екологічно-небезпечного гідробудівництва і сподіваються, що суд захистить річку #Шопурка від горе-інвесторів та їхні екологічні права на безпечне довкілля.
Ігор Мандзюк, юрист одного із забудовників, який запланував будівництво на Шопурці п’ять із семи міні-гідроелектростанцій, просить суд скасувати рішення загальних зборів селища Великий Бичків від 26 січня 2019 року, на яких громада селища проголосувала проти побудов міні-ГЕС на річці Шопурка (600 людей висловилося "проти" спорудження МГЕС і лише 1 - "за").
На попередньому засіданні, 9 квітня, суддя даного адмінсуду Сергій Гаврилко взяв самовідвід, оскільки його секретар брала участь у цих голосуваннях громади Великого Бичкова як місцева мешканка та виловилася проти спорудження міні-ГЕС на Шопурці.
Спільнота «Збереження Карпат. Врятуй Шопурку!» запрошує всіх небайдужих прийти до суду і підтримати громаду Великого Бичкова в їх боротьбі за збереження Карпат від екологічно-небезпечного гідробудівництва.
Для довідки:
Слід зазначити, що за інформацією ГО «Екосфера», річка Шопурка також подана в номіновані кандидати на вступ у Смарагдову мережу, як місце проживання та нерестилищ видів, які входять до Додатку ІІ Бернської конвенції та Резолюції № 6 Бернської конвенції. Об’єкти Смарагдової мережі – це такі території, на яких мешкають або тимчасово перебувають види тварин та розташовані оселища (біотопи), що охороняються Бернською конвенцією. Ця конвенція ратифікована Україною у 1996 році і має вищий правовий статус, ніж національне законодавство. Тож будь-які владні рішення, які порушують принципи охорони та збереження дикої флори і фауни у межах об’єктів Смарагдової мережі, навіть, якщо вони мають статус офіційно номінованого кандидата на вступ в Смарагдову мережу Європи, можуть призвести до міжнародного скандалу.
Громадський правозахисник Віталій Грегор

1 коментар:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    ВідповістиВидалити