ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

четвер, 28 червня 2012 р.

Екологічний антирейтинг Прикарпаття активно зростає

Нормальній людині у своїй свідомості важко поєднати всюдисуще декларування розвитку туризму і рекреації на Івано-Франківщині із запровадженням таких виробництв, які не тільки збуджують громадську напругу в регіоні, а й додають Прикарпаттю щораз нові ризики та підвищують його екологічний антирейтинг. 

Здебільшого айсберг чиновницьких дозволів і погоджень формується у тіні залаштунків, а коли його небезпечні обриси вигулькують на поверхню, то чиновництво активно вдається до пошуку діалогу з громадами, вдаючи із себе невинне і благе ягнятко. Якщо у такій небезпеці екологічних ризиків замовкнуть ще й громадські організації, то «писанкове Прикарпаття» невдовзі стане «Прикарпаттям пасинковим» - не прикарпатці, а чужі дядьки і тітки вирішуватимуть, якими мають бути приваби довкілля нашого краю. Серед тих, хто не мовчить, а б'є на сполох у малі й великі дзвони, - громадська організація «Зелений рух «Карпати», чільником якої є Михайло ДОВБЕНЧУК. Він як еколог переконує, що екологічні ризики, а відтак і екологічний антирейтинг Прикарпаття активно зростають. 

А поштовхом до нашої розмови стала нарада 12 червня в Івано-Франківській ОДА, присвячена проблематиці будівництва міні-ГЕС у Карпатах.

- Що насторожило вас у форматі наради в облдержадміністрації?
- Нарада щодо будівництва міні-ГЕС у Карпатах справді відбулася. Річ у тім, що її ініціювали, звернувшись до голови облдержадміністрації М.Вишиванюка, підприємці, які дістали дозволи на 49 років - практично навічно - зводити міні-ГЕС у Карпатах. Це означає, що через кілька років представники гідроенергетичного бізнесу можуть повернути своє господарювання в той бік, який забажають. Не буду повторюватися, але на цій нараді я наголошував, що Карпати - легені України, живий і органічно єдиний організм. I сільські чи районні ради не можуть вирішувати їх долю, а як мінімум - обласна чи Верховна ради. Щоб відтак не пожинати негативи від промислового підприємництва в регіоні.

- Про що дискутували учасники наради?
- Спочатку я не міг зрозуміти, а відтак второпав, чому підприємці активізувалися. Виявляється, їм заважають провадити бізнес. Але нагадаю, що в травні у Верховній Раді відбувся круглий стіл щодо будівництва міні-ГЕС у Карпатах з участю громадських організацій, підприємців, науковців, депутатів ВР та ін. Головував чільник комітету ВР Валентин Семинога, а доповідав народний депутат Іван Заєць, який змалював досить непривабливу екологічну картину в Карпатському регіоні у зв'язку із намірами розвивати гідроенергетику на карпатських ріках. Проти запровадження такого бізнесу категорично висловилися представники Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської областей, хіба що представники Чернівецької області намагалися лобіювати це питання. 

- Які були рекомендації?
- Головно - вдосконалення законодавства та проведення екологічної експертизи щодо спорудження об'єктів малої енергетики в Карпатах. Звісно, енергетики відстоювали свої наміри. Адже дозволів вже понадавано, а громади, зокрема Верховинщини, вимагають їх відозви. Спочатку посадові особи без жодних громадських слухань неконтрольовано попідписували дозволи, а тепер, цікаво, як цю проблему розв'язуватимуть? і такі речі стали можливими після внесення змін щодо проведення екологічної експертизи, яка стала непотрібною перед виготовленням техніко-економічного обґрунтування. Якщо б було навпаки, то люди відразу знали б про інше будівництво, а не лише після його початку.

- Які об'єкти на Івано-Франківщині потрапили у так званий екологічний антирейтинг від Довбенчука?
- На зведення міні-ГЕС у Карпатах ще впливати можна, тож на обласному рівні наразі небезпека номер один - регіон Калуша. Передусім, на моє переконання, - це Домбровський кар'єр, полігон із захоронення гексахлорбензолу і фірма «Даноша».

- Якщо про перші два екологічно небезпечні об'єкти вже частково відомо, то чому в трійці антирейтингу з'явилася «Даноша»?
- Нам незрозуміла така свого роду «глобальна політика» обласного керівництва: на всіх форумах галасують, що Прикарпаття - область туризму і рекреації, а на цьому тлі провадять активне лобіювання екологічно ризикового бізнесу в регіоні. Бо згадана нарада з ініціативи підприємців під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Василя Плавюка, як на мене, і є власне таким лобіюванням. Бо це було реагуванням на висновки круглого столу у Верховній Раді. А попри все в області нема жодної програми розвитку електроенергетики. Якщо є, то хіба потаємна. Бо у кожному разі ніхто не знає, що, де і коли вже підписано. Ті чиновники, які мали б захищати громадські інтереси краян, перетворилися у монстрів зі знищення карпатського довкілля. Наприклад, питаєте, чому серед екологічних ризиків з'явилася «Даноша»? Ця фірма - закрита для громадськості система, як підводна частина айсберга. Ніхто не знає, що роблять інвестори із землею - чи виснажують, чи отруюють, чи продукція їх генно-модифікована, чи ні. Але найгірше те, що вони, заручившись у попередні роки хтозна-якими дозволами чиновників і угодами з людьми, вже добираються до національного парку «Давній Галич». Це звичайне захоплення земель іноземними фірмами. А на рівні області ми наразі не володіємо реальним станом екології - води, ґрунтів, повітря. У цьому випадку санепідемстанції - тільки прикриття, бо вони, не маючи ні належного обладнання, ні експрес-лабораторій, просто обманюють громади. Мені видається, що залучення іноземних експертів блокується, і відбувається це на ще вищому владному щаблі. Ні щодо «Даноші», ні щодо гексахлорбензолу, ні щодо міні-ГЕС ми як громадська організація не можемо домогтися реальних аналізів чи об'єктивної інформації. Ті висновки і аналізи, які подають наші санепідемстанції, - елементарна брехня. Більше того - це робиться вже навіть на владних нарадах. Хто таке чув: вода, яка пройшла через турбіну, виявляється кращою, ніж природна? Нонсенс! Бо насправді після технологічних процесів вода наших рік стає мертвою. Те, що ми побачили у Дземброні під час виїзду комісії на чолі з головою обласної ради Олександром Сичем, - варварство. А водозабори в Яремчі, Верховині, Ворохті, які місцева влада самовільно і самотужки облаштовує для громадських потреб, перекриваючи ріки? Ви б побачили це… Чому на всі ті факти промовчав перший заступник голови облдержадміністрації? 

А вони нас переконують, як там усе чудово в Австрії… Смішно.

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА

http://kolomyya.org/se/sites/pb/45628/

При використанні матеріалів обов'язкове посилання на Коломия ВЕБ Портал

 

Немає коментарів:

Дописати коментар