ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

суботу, 24 серпня 2013 р.

Обласна рада в Україні відмовилась від малих дериваційних ГЕС у Карпатах

Івано-Франківька обласна рада прийняла рішення визнати неприйнятним проектування, погодження будівництва та експлуатацію дериваційнних малих гідроелектростанцій на гірських річках області.

«Це стало результатом спільної кампанії Всесвітнього фонду природи (WWF) і коаліції українських громадських організацій на захист річок, важливих для збереження біорізноманіття та водних ресурсів Українських Карпат, включно з Івано-Франківською областю», каже Анатолій Павелко, спеціаліст з гідроенергетики Всесвітнього фонду природи (WWF).

Рішення Івано-Франківської обласної ради є проявом ставлення до проблем, пов'язаних з гідроенергетикою.

Загалом на території області планувалось побудувати більше 150 гідроелектростанцій. «Попри те, що побутує думка про малу гідроенергетику як джерело «зеленої» енергії, це не завжди так. Багато електростанцій будуються на екологічно чутливих землях і це призводить до руйнування динаміки водотоків та оселищ рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин. Також вони впливають на так звані «послуги екосистем» - процеси, завдяки яким природа створює ресурси, котрі сприймаються нами як даність: очищення води, місце для риболовлі або туризму і багато-багато інших» - пояснює Діана Попа, менеджер регіональної політики Всесвітнього фонду природи.

Один із великих проектів в Українських Карпатах – гідроенергетичний каскад в с. Голошино, що включає дериваційні гідроелектростанції та гідроелектростанції з дамбами. «Їх планують будувати на річці Білий Черемош, оселищі багатьох рідкісних і зникаючих видів, включених до Червоної книги України, таких як дунайський лосось (головатиця, головатень) (Hucho hucho) і харіус (Thymallus thymallus). Неподалік гідроелектростанцій розташовані два національні природні парки, а матеріали оцінки впливу на навколишнє середовище містять багато недоліків і пробілів. Окрім того, планувалось, що на річці офіційно буде створено природоохоронний об'єкт» - пояснює Анатолій Павелко.

На сьогодні вже видано дозволи на 22 ділянки під будівництво гідроелектростанцій у Івано-Франківській області. Багато із них на річках, важливих для збереження біологічного різноманіття. 

Сьогодні в Івано-Франківській області працює 5 гідроелектростанцій. Дві із них являють собою відбудовані старі об'єкти, що не використовувались понад 40 років. Інші є новозбудованими. Їх існування не можна вважати прийнятним з екологічної точки зору, оскільки у деяких із них немає рибоходів або рибоходи не є ефективними, або ж у меженевий сезон вся вода з річища забирається у трубу. 

В Центральній та Східній Європі Всесвітній фонд природи адвокує проти гідроенергетичного проекту з ознаками гігантоманії у Каунерталі (Тіроль, Австрія) та малої гідроенергетики, що загрожує видам та оселищам, під захистом природоохоронних територій Натура 2000 у Румунських Карпатах та у Болгарії на притоках Дунаю.

http://wwf.panda.org/uk/?209898%2Fno-ges-in-carpaty

Немає коментарів:

Дописати коментар