ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

суботу, 11 жовтня 2014 р.

У Львівській облраді обговорили доцільність будівництва малих ГЕС на річках Карпатського регіону (ФОТО)

Сьогодні, 10 жовтня, у Львові під час «круглого столу» обговорювали питання доцільності будівництва малих ГЕС на річках Карпатського регіону.

Як повідомляє кореспондент «Вголосу», у дискусії взяли участь представники обласної ради, наукові співробітники, експерти, підприємці, представники громадських організацій.

Як зазначив модератор заходу, голова постійної комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики облради Тарас Федак, наразі тема будівництва малих гідроелектростанцій є привабливою для іноземних інвесторів.

«З приводу цього питання до нас неодноразово зверталися інвестори з Німеччини та інших західних країн. Проте ми вважаємо, що дана тема потребує публічного обговорення, адже вона має як свої плюси, так і мінуси», – підкреслив модератор.

На думку Тараса Федака, керівництво області має чітко розуміти, чи принесе будівництво малих ГЕС користь регіону, бо разом з появою нового джерела електроенергії з'являються всілякі ризики. В першу чергу, вони стосуються природоохоронного та рекреаційного потенціалу Карпат.

«Спочатку ми маємо почути оцінку екологів щодо стану вже існуючих малих ГЕС на території західної України, проаналізувати досвід тих країн, де представлено цей вид бізнесу, послухати підприємців, юрисконсультів, а вже потім приймати чи не примати рішення щодо визначення місць будівництва малих ГЕС», – сказав Тарас Федак.

У той же час приватний підприємець, гідролог В. Чорний наголосив на тому, що наразі, коли Україна находиться на порозі енергетичної кризи, Львівщина може стати одним з лідерів енергопостачання.

«З географічної точки зору Карпати займають менше 7% території, проте мають колосальний енергопотенціал – близько 50% від усіх гідроенергоресурсів України. Все це дає Львівщині унікальну можливість стати лідером у цій галузі», – наголосив гідролог.

В свою чергу, директор ГО «Бюро екологічних розслідувань» Д.Скрильніков, сказав, що ситуація з малими ГЕС нагадує йому дикий захід.

«Ситуація з малими ГЕС нагадує мені дикий захід, золоту лихоманку. Чому? Тому що сьогодні в карпатському регіоні прагнуть отримати дозвіл на будівництво ГЕС близько 600 інвесторів. І при цьому вони кажуть, що будувати ГС не вигідно. Звідки ж такий ажіотаж», – підкреслив представник громадського об'єднання.

Аналізуючи стан вже діючих малих ГЕС, експерти вказали на недоліки, які стосуються рибоходів, осушення річок, проблем забруднення прилеглих територій тощо. 

Наприкінці засідання експерти дійшли висновку, що ця тема потребує широкого громадського обговорення.

http://vgolos.com.ua/news/u_lvivskiy_oblradi_obgovoryly_dotsilnist_budivnytstva_malyh_ges_na_richkah_karpatskogo_regionu_foto_159778.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар