ЗБЕРЕЖЕМО КАРПАТИ ВІД ЗАБУДОВИ ГЕСами! (КАМПАНІЯ ПРОТИ ГЕС В КАРПАТАХ)

пʼятницю, 6 березня 2020 р.

Липиці – єдине село у верхів’ї Дністра, яке дало добро на мікроГЕС

У Селі Липиці Миколаївського району у верхів’ї Дністра планують збудувати мікроГЕС. Загроза забудови річки гідроелектростанціями у верхів’ях Дністра постала із запровадженням в Україні «зеленого тарифу».
Про це під час престуру розповіли його організатори — представники МБФ “Екологія-Право-Людина”.
- Тут не вирішено питання гідрогеологічної території, протипаводкового захисту, впливання на рівень ґрунтових вод та рибоходу. Згідно з даними наукових досліджень, на цій ділянці Дністра виявлено види риб, які охороняють відповідно до багатьох законів Українита інших міжнародних зобов’язань. Тому погіршувати місця існування червонокнижних риб і знищувати їх заборонено законом, - розповів еколог Анатолій Павелко.
Думки мешканців села розділилися. Частина вірить в те, що із будівництвом ГЕС життя в селі стане ліпшим, інша частина виступає за збереження річки, котра впродовж сторічь була місцем праці і відпочинку, джерелом ресурсів для мешканців і домівкою для дикої природи.
- МікроГЕС збільшує ризик катастрофічних повеней. Накопичується великий об’єм води і якщо прорве дамбу, буде гірше. Все, що роблять інвестори, – це ставлять греблю, качають тариф і оплачують місця на гідроелектростанції, а в місцевий бюджет заплатять тільки податок. Нам будуть підвищувати тариф за електроенергію для того, щоб на «зеленому тарифі» власники багатіли,- стверджує еколог.
Таких проєктів було кілька, але громади з сусідніх сіл відмовили інвесторам, коли довідалися про всі екологічні наслідки, які їм би загрожували. Липиці- єдине село, де інвестори отримали погодження громади, для того, щоб побудувати гідроелектростанцію.
Також Анатолій Павелко каже про те, що весь верхній Дністер не можна перекривати греблями, бо тоді ця ділянка річки не буде цікавою для сплавляння туристів.
За словами еколога, після оцінки впливу на довкілля (ОВД), розгляду матеріалів, наданих інвестором - ТОВ «Вотерструм», департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА відмовив у наданні висновку ОВД через серйозні недоліки і відсутність інформації в наданій документації.
Проте ТОВ «Вотерструм» подало до суду на департамент, і 9 січня 2020 року Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов «Вотерструму» та зобов’язав департамент надати висновок ОВД.
Хоча зважаючи на якість матеріалів звіту і важливість збереження ділянки, на думку Анатолія Павелка, рішення суду мало би бути негативним для інвестора.
В Європейських країнах, як розповіли організатори престуру, створена програма демонтажу дамб. Там знають, що гідроелектростанції більше шкодять навколишньому середовищу, ніж приносять прибутку. В Німеччині та інших європейських країнах проводять аукціони, де угоду, передусім, укладають з тим, хто пропонує нижчий тариф на “зелену” електроенергію. 
Анастасія Бояльська

Немає коментарів:

Дописати коментар